Терминалы перестали принимать мелкие купюры

02.12.2019 13:00   -
Автор:
Рзрахуватися у терміналах деяких українських банків українці зможуть лише номіналами від 50 гривень і вище. Зокрема, у Приватбанку це пояснюють тим, що зросли розміри транзакцій. Так, наприклад, користувачі мобільних телефонів перестали поповнювати рахунки на 5, 10 чи 20 гривень, роз'яснюють у банку. 
 
Олег Серга прес-секретар Приватбанку
 
Середній чек за цією послугою 100-200 гривень, а якщо говорити про поповнення карток та переказах, він варіюється від 500 до 5000 гривень. Тому якщо барити у такому випадку дрібні номінали, то касетиці терміналів дуже швидко наповнюються. Банки не встигають їх інкасувати. 
 
А от в Ощадбанку мінімальна купюра для прийому – 10 гривень. Це пов'язано із тим, що установа обслуговує велику кількість пільговиків та пенсіонерів. Банкноти номіналом 1, 2 та 5 гривень приймають лише у касах відділень. Та обгрунтовують так само: термінали швидко наповнюються і не приймають готівку, що викликає обурення серед клієнтів. До речі, невдоволення клієнтів викликає й відсутність приймачів для монет, у зв'язку із виведенням деяких дрібних купюр з обігу. Втім, у банках наголошують, що монети прийматимуть лише у касах.
 
Олег Серга прес-секретар Приватбанку
 
Монети це ХІХ сторіччя і їх ніколи не буде у платіжних терміналах та банкоматах. Це не технологічно та економічно не вигідно, через те, що чек операцій постійно зростає. Ми плануємо розвивати безготівкові технології. Вивчаємо можливість обладнання банкоматів і терміналів приладами для безготівкових розрахунків: притулив годинник – та здійснив платіж. 
 
Фінансисти сподіваються, що зменшення кількості розрахунків дрібними купюрами та монетами зменшить видатки Нацбанку на їхній друк.