Тариф на воду у Харкові. Чи буде здорожчання послуг?

22.03.2023 15:19   -

Стан водоканалів України на сьогоднішній день є критичним. Щоб вода дійшла від річки до крана споживача, потрібні не лише зусилля працівників водоканалу, а й відповідне фінансування витрат на весь цикл технологічних процесів. Саме ці витрати закладаються у тариф, який у результаті впливає на суму рахунку за надану послугу, пояснюють спеціалісти.

ДМИТРО НОВИЦЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ АСОЦІАЦІЇ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
 Основні статті витрат – це оплата рахунків за електроенергію, закупівля паливно-мастильних матеріалів, реагентів, обладнання, реалізація інвестиційної програми та, звичайно, виплата заробітної плати.

По-перше, кажуть спеціалісти, розрахунки тарифу, які робить кожен водоканал самостійно відповідно до вимог законодавства, ретельно перевіряються НКРЕКУ. Як правило, такі розрахунки зазнають суттєвих змін у бік зменшення окремих складових, і лише тоді питання виноситься на затвердження.

По-друге, вже після встановлення тарифу порядок його використання також ретельно перевіряється національним регулятором.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

По-третє, окрема перевірка здійснюється для контролю реалізації інвестиційної програми, мета виконання якої полягає в оновленні основних фондів: заміна мереж та обладнання, модернізація технологічних потужностей. Цей, начебто складний процес, якраз і забезпечує прозорість та об’єктивність встановлених тарифів.

АСОЦІАЦІЯ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
Тому всі маніпуляції окремих політиків – або нерозуміння процедур, або банальний політичний популізм та спекуляція на чутливій теммі. В середньому тариф має зрости на 6 грн за м води і 6 грн за кубометр водовідведення. Наприклад, на сім’ю, яка споживає 6 м³ на місяць, платіж зросте на 72 грн на місяць за дві послуги: холодне водопостачання та відведення холодної та гарячої води. Отже, повний платіж сім’ї, яка використовує 6 м³ на місяць з урахуванням коригування тарифів, становитиме лише 210 грн. Це за 6000 літрів води та 6000 літрів відведеної каналізації.

Якщо порівняти з харчовими продуктами, то це не велика вартість, за ці послуги. Тим більше, на послугу водопостачання та водовідведення можлива державна допомога у вигляді субсидій та пільг пенсіонерам, багатодітним сім’ям, людям з інвалідністю та всім іншим, хто цього справді потребує, оскільки від цих послуг залежить життєдіяльність людини.

ОСТАННІ НОВИНИ