"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Таможня готовит новые штрафы для контрабандистов

В Україні готують нові штрафи для контрабандистів, про це повідомив голова митної служби Максим Нефьодов. На його думку, існуючі покарання – а це конфіскація та стягнення в розмірі стовідсоткової  вартості товару – порушників не лякають. Тому в законопроекті, що підготовала митна служба, пропонується встановити максимальний штраф за контрабанду – близько півмільйона гривень. 
 
Максим Нефьодов голова державної митної служби України 
 
За перше порушення пропонується стягувати від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів (51-75 тисяч гривень) з конфіскацією товарів. За повторне – від 75 до 170 тисяч гривень. Контрабанду в складі організованої групи пропонується подолати штрафами від 255 до 425 тисяч гривень. 
 
Також пропонується за контрабанду підакцизних товарів – алкоголь та сигарети – карати не по адміністративному кодексу, а по кримінальному. Слід зауважити, що з 2020 року цигарки можуть коштувати приблизно 100 гривень, протягом 2019 року їхня вартість вже зростала, згодом збільшиться ще на 20 відсотків, а після – з нового року, ще на 15 відсотків. Акцизи зростають, тому деякі фахівці вважають, що незабаром збільшиться рівень контрабанди, адже великі тютюнові підприємства збираються покинути ринок України. Щодо інновацій у розмірах штрафів, законопроект знаходиться на обговоренні в уряді. Орієнтовно за нього можуть проголосувати в кінці 2019 початку 20 року.