Ситуація на українському фронті: коли і як закінчиться війна – роз’яснення від ЗСУ

03.10.2022 15:35   -

ЗСУ продовжують давати відсіч російським агресорам. Ситуація на фронті демонструє, що українські населені пункти на різних напрямках поступово звільняють, а на інших рубежах укріплюють оборону. Командувач об’єднаних сил ЗСУ детально розповів про ситуацію та роз’яснив коли і як закінчиться війна в Україні.

Триває восьмий місяць героїчного спротиву України проти російської агресії. І зараз накопичення ворогом сили знову спостерігається, біля брянської та курської області розташовані до 5 батальйоно-тактичних груп, а біля кордону із білоруссю зібрано близько 4 500 особового складу. Проте, каже генерал-лейтенант Сергій Наєв, успішні дії ЗСУ на сході України не дозволяють ворогові наростити сили у достатній кількості. Командувач об’єднаних сил ЗСУ не виключає і реалізацію плану російського диктатора путіна, щодо  ймовірного наступу на Київ.

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Ці шанси є, звісно. Тому що він ніколи не відмовиться від своїх намірів захопити Україну і безпосередньо столиця нашої держави, вона, дійсно, перебуває в пріоритетах його значних планів. Станом на зараз такої загрози немає, тому що накопичення сил для вторгнення не спостерігаємо. Що буде в подальшому? Це все залежить від його рішень, звісно, а також від наявності сил і засобів. Ми для того, щоб унеможливити це, враховуючи той досвід попереднього введення бойових дій на київському напрямку, робимо все необхідне для зміцнення оборони.

І у цій роботі беруть участь воїни ЗСУ прикордонники, підрозділи Нацгвардії та СБУ. Допомагають і військові адміністрації та безпосередньо населення цих регіонів. А на інших напрямках ЗСУ крок за кроком продовжують звільняти населені пункти України.

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Це початок перелому, який ми і всі командуючі угрупування на різних напрямках наближають. Те, що ми перехопили ініціативу на окремих напрямках – це дуже вагомий аспект того, що Україна обов’язково переломить ситуацію на всій протяжності фронту. Найголовніший маркер – це стратегічна ініціатива, коли наші стратегічні дії будуть на всіх напрямках диктувати нашу точку зору введення бойових дій. Те, що Україна наступає – це наближає нас до перехоплення стратегічної ініціативи. І коли це відбудеться – ми точно зрозуміємо і відчуємо всі, кожен громадянин України.

Активно продовжує працювати і розвідка. Так у розпорядженні ЗСУ детальна інформація про наступальний потенціал ворога – який наразі слабкий.  

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Ми бачимо, що зараз істотно зменшилась кількість «калібрів» і ракет до систем «точка», саме тому не властиво застосовується засоби ППО, зокрема системи С-300, якими вони цілять, переважно, по цивільним об’єктам на території України. Що стосується артилерійських боєприпасів – у рф чималий запас ще з радянських часів, тому снарядний голод у найближчий перспективі він маловірогідний. Що ж до наступального потенціалу збройних сил рф – ми бачимо, що рф його втратила і залишився один чи два напрямки, на яких вони спроможні у Донецький області намагатись відновити свої атаки.

Саме через успіхи української армії, додає командувач об’єднаних сил, російське командування вдалось до мобілізації та поповнення військових частин і створення нових. Втім, рівень підготовки таких формувань, акцентує увагу український військовий, досить слабкий

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Це не відбудеться дуже швидко, але десь за два-три місяці рф може створити додаткові сили, які будуть намагатися відновити свій наступальний потенціал. Але ми маємо розуміти, що мобілізовані – це не та регулярна армія з якою ми вели боротьбу протягом цих семи місяців і ми бачимо, що протягом цього періоду часу ми дали достойний відпір ворогу, його регулярним силам. І після них вже мають прийти мобілізовані, які недостатньо навчені, не мають відповідного досвіду. Тому відразу вони не спроможні відновити свою потенціальну спроможність.

Тож цей час ЗСУ використають для того, щоб ще більше укріпити рубежі та зустріти ворога. Також, останнім часом активно обговорюється питанні вступу України до НАТО. З військової точки зору, каже генерал-лейтенант, наша держава готова приєднатись до альянсу.

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Що стосується стандартів, то з більшості цих аспектів ми відповідаємо вимогам вступу до альянсу. Що ж стосується бойового досвіду, то він самий вагомий чинник у наших перспективах вступу до НАТО – жодна країна, член НАТО не має цього досвіду боротьби саме зі збройними силами рф та матеріально-технічна допомога і поступове переоснащення нас на озброєння, яке притаманне країнам-партнерам членам НАТО, також є вагомим чинником те, що ми суттєво наближаємося до вступу в НАТО.

Більше того, військовий дав відповідь на найактуальніше питання для українців: коли і як закінчиться війна?

СЕРГІЙ НАЄВ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМАНДУВАЧ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ЗСУ
Війна це справа всієї держави і ЗСУ відповідають за військовий аспект боротьби держави проти російського агресора. Завершення війни має бути відновленням нашої територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року. Коли це настане, ми не будемо загадувати, але щодня ми працюємо над тим, щоб максимально наблизити цей момент, коли Україна переможе у військовому плані. Щодо подальших дій – це безумовно договір, який буде підтверджений всіма провідними країнами світу і безумовно з росією, щоби така агресія більше не ніколи не могла статися проти України.