Системи ППО та важке озброєння. Що ще може отримати Україна від країн-союзників – підсумки «Рамштайн-6»

13.10.2022 14:10   -

Посилення протиповітряної оборони України. Саме ця тема стала ключовою під час зустрічі союзників нашої держави у форматі «Рамштайн». Західні партнери ще кілька тижнів тому вважали, що необхідно надати Україні більше систем ППО, і масовані удари рашистів по критичній та цівільній інфраструктурі лише посилили необхідність закрити українське небо. Генеральний секретар НАТО зауважив, що енергетичний терор з боку росії – це ні що інше, як слабкість.

ЄНС СТОЛТЕНБЕРГ ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР НАТО
Україна має імпульс, і вона продовжує добиватися значних успіхів, тоді як Росія все частіше вдається до жахливих і невиборчих нападів на цивільне населення та критичну інфраструктуру.

До речі, Україна вже почала отримувати сучасне ППО, зокрема, Німеччина передала системи протиповітряної оборони IRIS-T у модифікації, якої ще немає на озброєнні в жодної країні світу. Крім того, Америка ще обіцяє поставити в Україну передові системи NASAMS.

ЛЛОЙД ОСТІН МІНІСТР ОБОРОНИ США
Системи будуть поставлені так швидко, як тільки ми зможемо доставити їх туди фізично. Ми також передаватимемо додаткові боєприпаси для тих систем, що вже використовують Збройні сили України, доти, доки триває війна.

Міністр оборони США запевнив, що окрім систем ППО, країни-партнери продовжать підвищувати оборонну здатність України, адже західна зброя проявила себе на полі бою, тому члени контактної групи будуть реагувати на зміни характеру бойових дій та постачатимуть необхідну техніку. Також міністр оборони США наголосив, що українські військові досягли великих успіхів та змінили динаміку війни.

ЛЛОЙД ОСТІН МІНІСТР ОБОРОНИ США
Незважаючи на нові атаки путіна, українські сили змінили динаміку цієї війни. Вони звільнили сотні містечок від російської окупації та повернули тисячі кілометрів квадратних своєї землі. Ці перемоги належать українським військовим.

Також західні партнери обговорили, що ще можуть зробити союзники для навчання українських військових, як активізувати промислові бази, щоб запустити виробництво систем для захисту України. До того ж учасники Рамштайну зауважили, що ті країни, які не можуть дати серйозну техніку, мають взяти на себе забезпечення Збройних сил України, наприклад, зимовою формою.

ЛЛОЙД ОСТІН МІНІСТР ОБОРОНИ США
Кожен внесок має велике значення. Учасники цієї Контактної групи єдині у нашій підтримці самооборони України у будь-яку пору року.

Під час зустрічі прозвучали і конкретні заяви від союзників, що саме краіни-партнери нададуть Україні. Наприклад, Німеччина оголосила про постачання додаткових реактивних систем залпового вогню Mars II та самохідних артелерійських установок. Нідерланди передадуть зенітні ракети на суму в 15 мільйонів євро. Ці снаряди зможуть використовуватися для комплексів, що нададуть Україні інші союзники. Канада оголосила новий пакет допомоги на 47 мільйонів доларів, до нього ввійдуть 500 тисяч одиниць зимового одягу для бійців ЗСУ, артерелійські снаряди та супутниковий зв’язок.