Свято Івана Купала у Сковородинівці

09.07.2012 22:30   -
Автор:

З давніх-давен  повелося, що на Івана Купала, усі дівчата хором співали.

У Сковородинівці, дівчата до співів додали танці, хороводи, заплітали вінки.

Тетяна Клименко мешканка Сковородинівки

-Щоб сплести такий віночок, можна брати різноманітні трави, квіти, будь-де, хоть в лісі, хоть біля ставка і виходить ось такий гарний віночок. Тут у мене можна порахувати, у мене рівно дванадцять квіточок.

Окрім обов"язкових атрибутів свята- вінків, дівчата наряджають купальське дерево- марену. Вішають на нього вишні, бублики та гілочку папороті, потім пригощають дітей. Парубки ж в цей час, мають на меті викрасти купайлицю. Але українських дівчат не проведеш.

Оксана Хававчук мешканка Краснокутщини

-Якщо хлопці раніше заберуть оце дерево, купайлицю, чим дівчата прийдуть з ним до річки, тоді вони матимуть владу над дівчатами цілий рік. А дівчата ж не хотять цього і готують їм отакого будяка.

Ввечері незаміжні пускали вінки у воду. Якщо якийсь хлопець пірне та спіймає твій вінок, тоді ти станеш його нареченою.

Євгенія Кутнова кореспондент

-Пускаєш вінок- шукаєш свою долю. Якщо він відпливе на далеку відстань від берегу, то весь час будеш щаслива у коханні, якщо припливе назад, то в цьому році дівчина заміж не вийде. А якщо вінок потоне, тоді заміжжя взагалі дівчині не бачити.
 
Олеся харків'янка

-У дві тисячі сьомому році  запустили вінки на Івана Купала в ніч, і вперше в житті вінок поплив, і прийшли свати, наступного року ми одружилися і так живемо вже чотири роки.

Щороку до Сковородинівки пускати вінки та просто відпочивати в українських традиціях, збирається все більше людей.

Дмитро Кузнєцов начальник управління культури та туризму ХОДА

-Этот фестиваль он уже традиционный, проводится шесть-семь лет, но в этом году особенность его таковая, что он вышел уже за пределы Золочевского района.

Денис Дармостук директор обласного комунального закладу "Харківський організаційно-методичний центр туризму"

-Мы насчитали более двухсот туристов из Российской Федерации. Данным мероприятием очень сильно интересуются туристы из других регионов Харьковской области, других регионов Украины, Сумской, Полтавской областей.

Закінчується свято Івана Купала спаленням марени. Це обов'язковий атрибут- божество, яке морить людей голодом і хворобою. Після того усі стрибають через вогнище та водять хороводи. У Сковородинівці ввели ще одну  традицію- закінчувати свято фейерверком.

Євгенія Кутнова, Євген Карпенко.Харьковские Известия