«Світ має допомогти із відбудовою». До Харкова завітав Верховний Комісар ООН у справах біженців (відео)

24.01.2023 21:17   -

У Харкові – Верховний Комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Разом із мером Ігорем Тереховим він відвідує Київський район – саме тут окупанти потрощили чи не найбільше об’єктів цивільної інфраструктури в місті.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
І практично жодного будинку в цьому районі немає, який би не постраждав.

Ще рік тому тутешні дитячі майданчики, школи, дитсадки й багатоповерхівки виглядали зовсім інакше, згадує Ігор Терехов. Тут вирувало життя, постійно лунав дитячий сміх. Та 24 лютого їх змінили звуки вибухів й авіації. Зовсім недалеко точилися запеклі бої за місто, а Північна Салтівка постійно піддавалася ворожим обстрілам. Більшість мешканців покинули свої будинки, бо залишатися було небезпечно – звідси до кордону з рф усього лише зо 30 кілометрів.

Близько 4,5 тисяч будинків у Харкові пошкоджені різною мірою, 500 – взагалі не підлягають відновленню. Однак навіть у потрощені райони потроху повертається життя.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Хочу вам сказати, що ми не витрачаємо зараз часу. І от ви будете бачити, що ми реконструюємо будинок, який постраждав. Власними силами його відбудовуємо. За міські кошти.

Загалом минулоріч у місті вже відновили 66 будинків. Зараз у роботі – більше 40. Та починати ремонт можна лише за результатами відповідних експертиз, акцентує мер. Тож наразі експерти продовжують оглядати пошкоджені об’єкти, аби будівельники могли оперативно ставати до роботи. Наприклад, саме від висновку експертів залежить і подальша доля однієї з найвідоміших потрощених багатоповерхівок на околиці Харкова, пояснює Ігор Терехов.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Перший під’їзд підлягає знесенню, його неможливо відбудувати. Другий під’їзд – така друга банка – зараз, за експертним заключенням, на 60% – зруйнована. І тому наші спеціалісти, з експертами, з науковцями, зараз видадуть нам остаточне рішення.

Різні міжнародні організації весь цей час допомагають українському Уряду та місцевим владам підтримувати українців, які постраждали від війни, констатує Верховний Комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Та, наголошує, настав час замислитися і про відбудову.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ФІЛІППО ГРАНДІ ВЕРХОВНИЙ КОМІСАР ООН У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ
Ми допомагаємо, роздаючи набори для зимового періоду. І за допомогою українських організацій, ми допомагаємо з документами, у юридичній сфері, у психологічній сфері. І ось чому я тут – я хочу, щоб світ побачив, які нагальні потреби є сьогодні тут. І я хочу сказати ще одне. Пан мер показав мені відбудову, яка відбувається тут. Це – найбільш важливо. Ми будемо продовжувати надавати гуманітарну допомогу, але я гадаю, що весь світ має надати допомогу Україні, аби відбудувати її. Як ми вже поговорили з мешканцями, усі хочуть і можуть повернутися.

Також продовжать і фінансову підтримку України. Адже саме грошова допомога зараз одна із найнеобхідніших для нашої держави.

ОСТАННІ НОВИНИ