Сусідку без голови винесли на десятому поверсі: наслідки “прильотів” у Новобаварському районі (відео)

04.04.2024 20:38   -

Чергова жахлива атака на Харків. Цієї ночі місто вкотре атакували безпілотниками типу «Shahed». Під ударом опинились два райони. Найбільші руйнування у Новобаварському. Ось в цьому мікрорайоні було потрапляння «мопеду» у житловий будинок. Наслідки доволі жахливі. Не обійшлося без поранених та загиблих.

БОГДАН ГЛАДКИХ ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ХМР
Вночі 4 квітня ворог завдав удари безпілотниками типу “Shahed” по Новобаварському району міста Харкова, а також по Салтівському району міста Харкова. Внаслідок влучання “Shahed” сталося руйнування житлової забудови. Це багатоповерхівка, це житловий будинок 4-поверховий. Внаслідок події загинуло 4 особи, з них три працівники ДСНС – вони загинули від повторного «прильоту». Одна людина – її тіло виявлено за адресою 14-поверхового житлового будинку. Жінка загинула саме в цьому будинку, вона знаходилась у квартирі в момент удару безпілотника. Є загроза того, що верхні поверхи, ви бачите, які пошкоджені, можуть завалитися. Тому зараз спільно з рятувальниками та комунальними підприємствами міста Харкова відбувається укріплення квартир, які постраждали. І в подальшому буде прийматися рішення щодо розбору та відновлювальних робіт саме по цьому будинку.

НАТАЛЯ МЕШКАНКА ПОСТРАЖДАЛОГО БУДИНКУ
Я прокинулась і крикнула: «Саша!». Це моя донька. Я подумала, що Мишко, собака мій стрибнув на мене, розплющую очі, а це плита. І я перше, не знаю, може істерика чи переляк, сказала: «Саша! Донечко моя!» і вона прибігла. Все! Я ледве вилізла, а Максим, мій чоловік, він дуже постраждав. Я Максима та Сашу у під’їзд виставила, а сама стала шукати собаку Мишка, по квартирі. На десятому поверсі винесли сусідку без голови, я не знаю знайшли голову чи ні. Спочатку було «Куди ми?! Де ми будемо жити?! Ну як, як! Адже все у квартирі!!!». Там і документи, і все там! Страшно! Найголовніше, що дитина жива, чоловік живий. Ми живі, здорові. Спочатку переживали за собаку, собака теж жива. Все нормально! Дякую Господу Богу – ми живі та здорові!

ОЛЕГ МЕШКАНЕЦЬ ПОСТРАЖДАЛОГО БУДИНКУ
Я був у квартирі, відпочивав. І тут дуже потужний вибух! Спалах! І все! Вийшов на вулицю і зрозумів, що це наш будинок. Багато сміття навкруги будинку. Вночі не видно було всю картину руйнувань, зранку набагато все серйозніше та жахливо! Стіни в квартирі цілі, ось тимчасово «випишуть» ОСБ, «зашиють» і якось деякий час проживемо.

СВІТЛАНА МЕШКАНКА ПОСТРАЖДАЛОГО БУДИНКУ
Звук спочатку наблизився, потім як пішов далі. Я розвернулася, почала йти, лягати спати. Але в той момент, коли я зробила крок назад, був вибух. І я побачила з лівого боку був вогонь. Ось я в цей момент впала, але на ліжку було скло. Тут не те, що жах, тут усередині мандраж, що і досі не пройшов. Це дуже важко та складно. Поки ти сам це на собі не перенесеш, мабуть, не зрозумієш. Це дуже важко. Слава Богу, що живі та обійшлися вікнами, але переляк і внутрішнє потрясіння, стрес божевільний – це є! Я думаю, що дай Боже, щоб це все пройшло безслідно!

А це вже інше місце влучання. Тут було кілька «мопедів». У мікрорайоні лунали вибухи один за одним. В тому числі, був і повторний, через який загинули рятувальники, які приїхали на локалізацію пожежі.

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО РЕЧНИК ГУ ДСНС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
До місця події відразу прибули рятувальники і почали працювати щодо гасіння пожежі, а також рятування людей. В цей час ворог завдав повторного удару “Shahed”. Нажаль, на місці виконання своїх завдань загинуло 3 рятувальника та 1 постраждав. Незважаючи на трагічну загибель наших побратимів, рятувальники провели рятувальну операцію на верхньому поверсі і з-під уламків бетонних конструкцій змогли врятувати чоловіка. Загиблі рятувальники це співробітники одного пожежно-рятувального підрозділу. Це водії, вони безпосередньо приймали участь у ліквідації наслідків ворожої атаки, а також рятуванню людини. Але, нажаль, повторне влучання обірвало їх життя. Це загиблі хлопці 52, 41 та 32 років.

ГАННА
Зателефонував син і каже «Дрон десь влучив біля нашого будинку! Дуже було гучно!» І поки ми з ним спілкуємось, я кажу, біжить в коридор, він починає кричати і каже: «Влучання в наш будинок! Мама, влучання в наш будинок!» Волоси дибки, ми з чоловіком підіймаємось, вдягаємось і їдемо сюди. Приїжджаємо, дитина одна перелякана, син переляканий, матуся перелякана. Вікна вибиті, в холодильнику все перевернуто. Ми виходимо на вулицю, сусіди тут, такий переполох, ми не розуміємо чи нам слід залишиться в будинку чи вийти на вулицю, цей страх, що газ рване. Ми всі вийшли і скільки тут часу пройшло, по годинах не звіряли, син кричить «Тато, слухай!» І тут ми чуємо, що летить ще. Команда поступила падати на землю. Ми всі впали обличчям до землі. Чоловік прикрив нас і воно гучно вибухнуло!

ТЕТЯНА МЕШКАНКА ПОСТРАЖДАЛОГО БУДИНКУ
Дуже гуділо, ми нічого не зрозуміли, що це. Думали чи машина чи мотоцикл. Тільки я хотіла сказати онукові зайти в іншу кімнату, як шарахнуло! Вискочили, потім через 3 хвилини чи 5 – вдруге! Звичайно жахливо! Я взагалі підвелася і не змогла рухатися! Але ми всі попадали, шибки посипалися, двері. Страшно, звісно, страшно! Ми тут прожили 66 років, як ви вважаєте, це батьки будували будинок. Звичайно, за дітей переживала, за онуків. Дуже важко. Дуже боляче і тяжко. Ну, слава Богу, що живі! Слава Богу!

СЕРГІЙ РАШЕВСЬКИЙ НАЧАЛЬНИК АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ З ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ГУ ДСНС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Під час проведення аварійно-рятувальних робіт в даній будівлі була знайдена людина, яка знаходилась під завалами. Людина знаходилась в лежачому стані, на дивані була привалена плитами перекриття 4 поверху. Грудна клітина знаходилась під плитою, голова знаходилась під плитою, а кінцівки були зажаті 3 плитою. Під час проведення її деблокування були зняті плити перекриття. Людина знаходилась при тямі, була надана перша медична допомога. Людина була повністю притомна, знаходилась в шоковому стані, тому що коли ми її деблокували, ноги були перебиті плитою, а вона в шоковому стані намагалась піти пішки. Чоловік, орієнтовно 50 років.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Були “Shahed”, що потрапили у житлові будинки по Новобаварському району міста Харкова. На жаль, загинули працівники ДСНС – троє загиблих. 12 поранених, які зараз перебувають у лікарні. Стан важкості у трьох дуже важкий. Що стосується відновлення, то працюють всі комунальні служби. Нам вдалося вже закрити контури на одному будинку, подати газопостачання, електроенергію, водопостачання відновити. Що стосується будинку, в який прилетів “Shahed” – руйнації більш серйозні і теж працюємо над покрівлею і відновленням конструктиву. Але пройде певний час, щоб ми це все зробили. Що стосується відселення, то дуже багато людей не хочуть нікуди відселятись. Ми їм запропонували. Є тільки одна родина, яка переселилась у гуртожиток, у нас така можливість є, але всіх ми забезпечили гарячою їжею, продуктами харчування і вони перебувають тут, на місті.