Суд обрав запобіжний захід винуватцю ДТП на пр. Науки. Він може вийти під заставу

09.11.2020 18:45   -
Автор:
Проспект Науки – центр міста. Четверо людей, серед яких і дитина, на пішохідному переході, – на острівці безпеки, очікують на зелене світло світофору. Зненацька на шаленій швидкості їх таранить легковик. Люди від удару відлітають. Це кадри автомобільної аварії, що сталася минулої суботи у Харкові. За кермом машини – іноземець. 22-річний громадянин Єгипту. Після зіткнення машина зупиняється лише через кілька десятків метрів. Після скоєного – водій не шкодує ні пальців, ні нецензурної лексики.  
 
У понеділок до Київського районного суду Харкова прибуває автозак. Cуд збирається для обрання запобіжного заходу для водія, який в'їхав в пішоходів у центрі міста. Фігуранту ДТП оголошена підозра. Максимальна санкція до 8 років позбавлення волі. На час проведеня розслідування прокуратура наполягає на триманні підозрюваного під вартою, без права внесення застави. 
 
Дмитро Чубенко прес-секретар Харківської обласної прокуратури 
 
Особа є іноземцем . Вона може виїхати за територію України. Законно чи незаконним способом. І тим самим, якщо до неї не буде застосовано відповідальність за те, що він вчинив. Також особа є фігурантом іншого кримінального провадження. Де вже застосовано щодо нього заставу, але він тим не менш вчинив інше кримінальне правопорушення. Також є розуміння того, що особа неодноразово  притягалася до адмінвідповідальності. За порушення правил дорожного руху.  
 
За словами силовиків, на рахунку винуватця  ДТП з потерпілими на проспекті Науки вже 26 адмінпротоколів за порушення ПДР, зокрема, у нетверезому стані та окреме провадження – із застосуванням холодної зброї. 
 
Дмитро Чубенко прес-секретар Харківської обласної прокуратури 
 
Щодо особи  підозрюваного, то навесні цього року він фігурував у кримінальному провадженні щодо хуліганства. Частина 4 ст.296 ККУ. Він там з групою інших осіб здійснив напад з хуліганських мотивів на інших осіб та наніс декілька ударів ножем. Щодо кримінального провадження, де він є підозрюваний в хуліганстві, то йому було обрано запобіжний захід із заставою в 105 тисяч гривень.
 
Підозрюваний – випускник Харківського університету повітряних сил. Минулоріч завершив навчання в Інституті цивільної авіації. Щоправда, після отримання диплому Україну не покинув. Хоча мав це зробити ще до початку осені  2019 року, повідомили у ВИШі. В якому стані перебував водій і чи мали місце  наркотики – покаже експертиза. Силовики чекають на її результати. Наразі триває розслідування та збирають покази свідків. 
 
Дмитро Чубенко прес-секретар Харківської обласної прокуратури 
 
Щодо перегонів. То також не можемо наразі про це говорити остаточно, оскільки фігуранти цього кримінального провадження і очевидці допитуються, допитуються інші особи, які також там проїжджали. Після цього буде сформульоване все досудове розслідування органів слідства щодо цієї ситуації. Чи це була гонка, чи це була така ситуація, яка виникла раптово. 
 
Після кількагодинного засідання суд виніс рішення відносно фігуранта  автомобільної аварії на проспекті Науки: 60 днів у СІЗО. Суму заастави визначили в розмірі 10,5 мільйонів гривень.