Суд дал время прокурорам до 7 мая найти своих свидетелей по делу Кернеса

24.04.2018 16:51   -
Автор:
Допит свідків обвинувачення. Якраз саме з цього і розпочалось судове засідання в справі харківського міського голови та його охоронців. Свідків  доправили до Полтави примусово. З перших хвилин допиту, адвокати Геннадія Кернеса вказують прокурору на порушенні закону. Сторона захисту вимагає у представника держави задавати лише прямі запитання, а не навідні – з підтекстом. Більше того, прокурор взагалі запропонував зачитати в залі суду протокол попереднього допиту свідка, щоб той міг освіжити в пам'яті власні покази.      
Андрій Циганков адвокат Геннадія Кернеса 
 
Сторона захисту наш клієнт, – наші клієнти жодним разом не ознайомилися із зазначеним протоколом, ніколи його не досліджували. Тому така провокація не може бути взагалі припустимою для сторони обвинувачення. Вони розуміють, що це недосліджений документ, яким чином може бути оголошено в суді і надано свідку документ, який не досліджений сторонами. Через день вони принесуть якісь журнали там, скажуть давайте їх будемо читати свідкам. Ну, це ж не матеріали справи. 
 
Незважаючи на примусовий привід, допитати на засіданні змогли лише чотирьох свідків. Інших своїх же свідків, жаліється прокурор Ганілов, знайти не можуть. Одні не в силі приїхати до Полтави, інших невідомо де. Та адвокати Геннадія Кернеса, зауважують, рік тому , деякі із зазначених свідків вже приїжджали до Полтави. Та прокурор Ганілов був зацікавлений не в їх допиті, а іншими справами. 
 
Олександр Гунченко адвокат Геннадія Кернеса 
 
Могли допросить год назад, но когда свидетели явились, прокуратура, если вы помните, заявила отвод судье и свидетели просто покинули суд, так и не будучи допрошенными. Генеральная прокуратура на протяжении 4-х лет бездействовала. Это их забота, неоднократно мы уже говорили, их головная боль обеспечение явки в суд свидетелей обвинения. Они этого не делали, ни год назад, ни два года назад, ни три года назад. Четыре года же прошло. Мы теперь оказываемся виновны по их словам. Это абсолютно неправильно, потому что  в задачу стороны защиты не входит обеспечение явки свидетелей обвинения, это нонсенс. 
 
Недопитаними залишаються 9-го свідків обвинувачення. Та незважаючи на цей факт, прокурор Олександр Ганілов пропонує, змінити ухвалений порядок у судовому процесі, і перейти вже до допиту свідків захисту. Чому коментує так.
 
Олександр Ганілов прокурор Генеральної прокуратури України 
 
– Для соблюдения разумности сроков – рассмотрении данного заседания. И не давать возможности адвокатам злоупотреблять своими процессуальными правами. 
– Вы считаете, что они злоупотребляют?
– Я считаю, что я принимаю меры, чтобы этого не было.
 
Адвокати Геннадія Кернеса посилаючись на законодавство, категорично з цим незгідні. Вимагають представників Генпрокуратури  просто дотримуватись закону. 
 
Андрій Циганков адвокат Геннадія Кернеса 
 
Про заміну порядку взагалі не може йти мови. Тому, що на сьогоднішній день порядок проведення судового засідання – це реалізація права на захист, тих осіб, які сьогодні є підсудними. Цей порядок здійснення на захист він, по-перше, визначений законом, що сторона обвинувачення першою надає свої докази, а по-друге, визначений стороною захисту. У даному випадку міняти і впливати на сторону захисту взагалі ні у суду, ні у сторони обвинувачення нема підстав.  Між того,сам пан Ганілов зазначив, що він вважає за необхідне почути свідків захисту, потім скорегувати тих свідків, що залишилися, або взагалі відмовитися від них. Ми не маємо можливості допомагати стороні обвинувачення і не можемо це робити взагалі за законом. 
 
Суддя Антонов клопотання прокурора відхилив, і дав час до 7 травня знайти своїх же свідків. В зв’язку з цим в суді оголосили двотижневу перерву.