Субсидии-2020: основные нововведения

29.10.2019 13:36   -
Автор:
Згідно нових правил субсидії видаються як в готівковій, так і безготівковій формі, тож більшості українських сімей виплати від держави призначили автоматично. Решта ж бажаючих переоформити держдопомогу повинні з'явитись в органи соціального захисту. У той же час тим, хто хотів отримувати субсидії «живими грошима», потрібно було сповістити про це до 15 жовтня. Теж саме стосується і зміни складу сім'ї або переліку оплачуваних послуг ЖКГ. Повідомити про це також необхідно. Подані дані слугуватимуть приводом для перегляду надання держдопомоги. Деякі родини можуть взагалі залишитися без субсидії.  
 
Субсидій будуть позбавлені ті сім'ї, у яких з'явилося авто віком 5 років, а також були оплачені товари або послуги на суму понад 50 тисяч гривень. До того ж пільги не побачать господарі житла з великою площею – для квартири понад 120 квадратних метрів,  а домоволодіння – понад 200 квадратних метрів; також непрацюючі громадяни, відсутні в базі центру зайнятості; орендодавці без поданих декларації, спадкоємці, які отримали земельний наділ, нерухомість або авто протягом року та громадяни, які мають борги за комуналку.
 
Це означає, що, в разі виявлення неузгодженості в доходах сім'ї, субсидії будуть скасовані, а ті суми, які були виплачені раніше, потрібно буде повернути державі. У списку нововведень є і змінення порогового відсотку обов'язкового платежу за житлово-комунальні послуги. Якщо раніше держава зобов'язувалася допомагати сім'ям, чиї витрати на комуналку перевищують 15% від загального доходу, то тепер поріг встановлено на рівні 20%. Втім, нові правила набувають чинності тільки з 1 травня 2020 року.  
 
Цей крок спрямований на посилення адресності та не вплине на найменш заможні категорії одержувачів субсидій. При цьому зміна відсотка матиме наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Вивільнені кошти будуть направлені на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім’ям, які мають доходи менше прожиткового мінімуму. А це означає, що в дію вступає ще один принцип – адресність, – переправити підтримку на тих, хто її справді потребує.  
 
На думку експертів, розмір «звільнених коштів» може скласти 15 мільярдів гривень. Прогнозується, що на початок 2020 року держдопомогу отримуватимуть майже три мільйони домогосподарств проти шести мільйонів у 2016 році. Очікується, що нова хвиля зменшення субсидіантів стартує після набуття чинності нових норм. Втім, пояснюють у міністерстві, нововведення ніяк не вплинуть на принцип розрахунку держдопомоги. 
 
Принцип розрахунку субсидій зовсім не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим менша обов’язкова частка плати за комуналку, а отже, більший розмір субсидії.  
 
Аби контролювати добробут субсидіантів,  в країні створили інститут соціальних інспекторів, які будуть моніторити сім'ї, яким призначена держдопомога, а у крайніх випадках здійснювати візити у будинки для оцінки матеріального стану родини.