Субсідії 2020-2021 – хто отримає і за яких умов – Мінсоцполітики

23.11.2020 14:49   -
Автор:
За інформацією Міністерства соціальної політики, наразі, під час карантину, і відповідно до кінця 2020 року право на отримання житлових субсидій мають ті, в кого плата за житлово-комунальні послуги дорівнює чи перевищує 15% доходів сім’ї. А от через місяць після скасування карантину почне діяти норма – 20%. За весь 2020 –й урядом заплановано витратити на субсидії майже 40 мільярдів грн. У бюджеті на 2021 рік ця сума менша – 36.5 млрд. грн. Цього року в неопалювальний сезон компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг щомісяця отримували близько трьох мільонів сімей. У мінсоцполітики зазначають, кількість субсидіантів не зміниться, але для декого суми компенсацій будуть скореговані з огляду на зростання їхніх доходів.
 
Міністерство соціальної політики України
 
Субсидії рахуються відповідно до можливостей громадян їх отримувати. Ми зараз суттєво збільшуємо розмір прожиткового мінімуму, мінімальну заробітну плату. В умовах, коли ціни на енергоносії є досить низькими, порівняно з попередніми роками, буде економія субсидій. 
 
У Мінсоцполітики пояснюють, субсидія призначається одній з зареєстрованих в оселі осіб окремо на опалювальний сезон і літній період. Її можуть оформити і ті, хто фактично проживає в оселі, без прописки. У цьому разі потрібен офіційний договір оренди. Єдиним винятком є переселенці з Донбасу і Криму. 
 
Міністерство соціальної політики України
 
Варто зауважити, що на субсидію не мають права українці, які впродовж року придбали земельну ділянку, житло, автомобіль або іншу річ вартістю понад 50 тисяч грн. Також на компенсацію від держави не можуть претендувати боржники за ЖКП (у понад 340 грн.), власники квартири площею понад 120 кв. м і будинку площею понад 200 кв. м. І ті, хто має автомобіль, випущений менш ніж 5 років тому. Також у категорію субсидіантів не потрапляють ті, хто офіційно не працює, не вчиться і не перебуває на обліку в центрі зайнятості.
 
Як зазначають у Мінсоцполітики, всіх, хто користувався субсидією в попередньому опалювальному сезоні, допомога на опалювальний сезон 2020-2021 років буде перепризначена автоматично. 
 
Міністерство соціальної політики України
 
Для тих, хто хоче оформити субсидію вперше, треба звернутися з заявою до місцевого управління праці та соціального захисту населення. Додати довідки про доходи усіх осіб, які проживають в оселі. Для розрахунку субсидії мають значення такі доходи, як зарплата (після сплати податку на фізосіб), пенсія, стипендія, соцвиплати, допомога із безробіття, грошові перекази з-за кордону та інше. Не враховуються допомога при народженні дитини, аліменти, соцдопомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога переселенцям. Можна не подавати дохід члена сім’ї, який зареєстрований, але не проживає у квартирі чи будинку. Але за умови документального підтвердження цього факту.
 
У зв’язку з карантином через коронавірус, заяву і всі довідки можна надіслати поштою або завантажити онлайн за наявності електронного цифрового підпису. Субсидія дорівнюватиме різниці між платою за житлово-комунальні послуги в межах норми та обсягом обов’язкового платежу.