Створення інвестиційно-привабливого клімату в Україні

07.09.2012 19:36   -
Автор:

За два роки Харків стане меккою ядерної медицини. У П"ятихатках запрацює прискорювач нейтронів. На ньому вироблятимуть ізотопи необхідні для лікування онкохворих людей. Раніше для цього необхідний для медицини хімічний елемент купували за кордоном, а він дороговартісний. Тепер ситуація зміниться.

Володимир Чижов заступник генерального директора Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут"

-Пуск установки согласно договоренности президента Януковича и президента Обама намечен на апрель 14 года.

В дві тисячі чотирнадцятому році реалізувати свій проект з виробництва двомоторних турбогвинтових літаків має і українсько-російський технопарк "Слобожанщина". Він також знайшов інвесторів.

Олексій Гудков менеджер проектів Українсько-Російського технопарку "Слобожанщина"

-Поскольку денег как бы нет значит в Украине, нашли инвесторов которые могут запустить этот проект. Одна линия производства самолетов будет в Чехии, вторая линия в Росии, скорее всего это будет Смоленск.

У харків"ян дуже багато ідей і наукових розробок, та здебільшого вони або залишаються на папері нереалізованими, або їх просто перекупляють закордон. Ті ж кому вдається їх реалізувати на Батьківщині – справжні щасливчики. Бо зацікавити інвесторів інноваціями, як показує практика, – велика проблема.

Андрій Моченков заступник голови Харківської облдержадміністрації

-Для того, чтобы было выгодно вкладывать в инновации государство обязано создать инфраструктуру, чтобы предприниматель не думал, куда нести ему деньги, то ли эти деньги вложить в модернизацию производства и стать заказчиком тех знаний, производителем, которых является наука.

Та як досягти порозуміння між науковцями та бізнесом – це вже прерогатива держави, впевнені учасники економічного форуму. Потрібна законодавча база, податкові стимули і добре фінансування. Бо, велика частина інновацій, як показує практика фінансується переважно за власні кошти розробників. Доля інвесторів в них незначна.  

Борис Гриньов перший заступник голови Державного агенства з питань науки, інновацій і інформатизації України

-За 11 лет деятельности технопарков общий объем реализованой продукции при выполении  проектов составил более 15 млрд. грн. Перечислено в бюджеты и целевые фонды более 1 млрд. грн.

Зараз по всій Україні реалізується лише дванадцять проектів, на загальну суму три з половиною мільйони гривень. Кошти ці для держави з величезним потенціалом мізерні. Тож, учасники форуму дійшли висновку: наукові розробки треба негайно комерціалізувати і спрямувати сили на розвиток внутрішнього ринку.

Олена Мітясова, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия