Студентам України збільшать стипендії

28.11.2012 16:49   -
Автор:

З першого грудня цього року всі види стипендій, як для учнів шкіл, так і для студентів ВИШів у середньому збільшать на двісті гривень. Тепер учні вищих навчальних закладів першого-другого рівня акредитації за кваліфікацією молодший спеціаліст або бакалавр замість восьмисот отримуватимуть тисячу гривень на місяць. А от бакалаври, спеціалісти та магістри вузів третього та четвертого рівня одержуватимуть стипендію в розмірі – тисяча двісті гривень. Студентка Ганна Тамаза – відмінниця. Нині вона отримує підвищену стипендію – 850 гривень. Цих грошей, якщо їх економно витрачати, вистачає аби забезпечити себе необхідним, каже дівчина.

Ганна Тамаза студентка історичного факультету

-В основном это идет на покупку продуктов, если ездить домой чаще, то выходит экономнее, а так это покупка продуктов, плюс идет канцелярия на учебу, ну в основном на вот это вот иногда можно и что-то на себя потратить, погулять.

А от якщо до цієї стипендії додадуть ще двісті гривень, каже Ганна, то можна буде щось і заощаджувати собі на відпочинок. Новині зраділи й інші студенти.

Андрій Наумов студент історичного факультету

-Я считаю, что каждая прибавленная гривна к стипендии студента, это намного лучше, чем было до этого.

Оксана Клобуцька студентка історичного факультету

-Существует множество курсов, множество предметов, на которые, скажем так, тоже необходимы расходы, поэтому эти деньги во что-то вольются, в образовательный процесс.

Збільшення виплат для студентів позитивно оцінюють і в керівництві ВИШів. Там впевнені, такий крок – це турбота держави про тих людей, які отримують освіту. Це інвестиції у майбутнє країни, в розвиток науки, економіки та усіх інших сфер життя. Тож хотілося, кажуть освітяни, щоб підвищену стипендію студенти сприймали, не як виплату з безробіття, а як зарплату, що є показником їхніх знань.

Анатолій Губа проректор з навчальної роботи

-Мне хотелось бы, чтобы эти деньги заставили студента работать, учиться дальше, чтобы они подстегивали его к получению знаний.

Та підвищення стипендій торкнеться не лише студентів ВИшів, а й учнів шкіл. Це стосується стипендіатів імені Тараса Шевченка, призерів міжнародних шкільних олімпіад з різних предметів та учнів Малої академії наук. Розмір цих виплат збільшать у середньому на півтисячі гривень.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.