«Стріляла вдома, бо ти не можеш це покинути». Як відновлюють спортшколу зі стрільби з лука у Харкові (відео)

05.12.2022 20:22   -

Ця школа славиться не лише переможцями багатьох престижних змагань та чемпіонатів. Її вихованці посідали призові місця на Олімпійських іграх і навіть потрапляли до Книги рекордів Гіннеса. За 60 років, кажуть працівники, в історії дитячо-юнацької школи «Коммунар» було різне. Та ніколи не уявляли, що доводиться виживати в умовах війни.

МИКИТА МИЛЬЧЕНКО ТРЕНЕР КЗ «ХМСДЮСШОР ЗІ СТРІЛЬБИ З ЛУКА «КОМУНАР»
У нас мав бути виїзд, якраз 24 лютого, на Чемпіонат України серед кадетів. Ми мали о 6 годині виїжджати на змагання. Але нам повідомили, що жодних виїздів не буде – почалась війна.

Відтоді тренуються тільки дистанційно. Але спорт не покинули ані наставники, ані їхні вихованці. Виступають як в Україні, так і за кордоном. Наприклад, Катерина Нестерова, попри війну та складнощі з підготовкою, змогла стати Майстром спорту зі стрільби із лука.

КАТЕРИНА НЕСТЕРОВА ВИХОВАНЕЦЬ КЗ «ХМСДЮСШОР ЗІ СТРІЛЬБИ З ЛУКА «КОМУНАР»
Це не той вид спорту, який можна перенести на дистанційне. Тому я завжди була на зв’язку із тренером із початку повномасштабної війни. Потім забрала лук, коли повернулася влітку, і тренувалася вдома. Мені зробили щит маленький такий і дома довелося якось… Ну хоча б на 3 метри, тому що не було дистанції. Ти стріляєш не для когось, ти стріляєш для себе. Тобі це подобається й ти розумієш, що ти не можеш це покинути.

Усі, кажуть, неабияк хочуть повернутися до тирів, зустрітися із тренерами. Але поки що стіни рідної спортшколи – потрощені ворожими снарядами. Навесні сюди «прилітало» чимало разів.

ПАВЛО ВАСИЛЬЄВ ДИРЕКТОР КЗ «ХМСДЮСШОР ЗІ СТРІЛЬБИ З ЛУКА «КОМУНАР»
У нас был «прилет» в административное здание – выбиты окна. В тир был «прилет» в квартиру, но в нашем подвальном помещении были жильцы дома – прятались от бомбежки – с пробитием потолка, кроме это, разрушенная полностью тренерская комната.

Павло Васильєв додає: із підготовкою потрощених будівель до зими допоміг Департамент у справах сім’ї молоді та спорту. Надали будівельні матеріали, закрили вибиті вікна та оновили стіни.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ`Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ
Так, ми закрили вікна, ми поставили опори. Тут знаходилося дуже багато людей – мешканців, які ховалися від обстрілів. Тому зараз ми теж приділяємо всім цим приміщенням дуже велику увагу, щоб, якщо треба – такі будівлі використовувалися як бомбосховища. Зараз усі спортивні комплекси готові до зимового періоду, всі пошкодження усунені. Тому ми готові до зими, а після нашої перемоги ми готові зустрічати спортсменів на тренуваннях.