Страхові виплати відтепер здійснює Пенсійний фонд України. Що треба знати харків’янам

09.01.2023 17:45   -

Із 1 січня цього року страхові виплати здійснюватиме Пенсійний фонд України. Йдеться про допомогу по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності й пологах, на поховання застрахованим особам, а також – одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві і членам їхніх родин.

ГАЛИНА БАЄВА ПЕРША ЗАСТУПНИЦЯ НАЧАЛЬНИКА ГУ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Хочу заспокоїти всіх харків’ян і гостей Харкова, у яких були страхові випадки, – для них нічого не змінюється. Усі лікарняні видаються лікарями, а ці лікарняні листки непрацездатності, в тому числі – заяви-розрахунки надаються не до Фонду соцстрахування, а до Пенсійного фонду.

Усі документи передаються до Пенсійного фонду автоматично, тобто оформлювати все повторно людям не доведеться. Не змінюються також ані умови надання виплат, ані їхні розміри. Із заявами щодо призначення, перерахування, продовження або здійснення соцпослуг чи виплат – необхідно звертатися до сервісних центрів. Також кожен може зробити це з будь-якої країни світу – онлайн.

ГАЛИНА БАЄВА ПЕРША ЗАСТУПНИЦЯ НАЧАЛЬНИКА ГУ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Заходить на веб-портал Пенсійного фонду, знаходить розділ, який стосується саме її послуги й розпочинає звертатися до Пенсійного фонду. Звичайно, щоб отримати послугу, треба мати кваліфікований електронний підпис. Його можна отримати, якщо в нас є Приват-24. Це можна отримати в будь-якому центрі сертифікації електронних ключів.

У більшості випадків виплати оформлює роботодавець, каже Галина Баєва. А от внаслідок професійного захворювання або трудового каліцтва – людина повинна самостійно надати Пенсійному фонду певні документи.

ГАЛИНА БАЄВА ПЕРША ЗАСТУПНИЦЯ НАЧАЛЬНИКА ГУ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Це – акт, форми Н-1, який складається спеціальною комісією, що підтверджує зв’язок між роботою і захворюванням або станом здоров’я. А також – це довідка МСЕК, яка приходить до нас безпосередньо від медико-соціальних експертних комісій. Це – наша довідка, нам її приносять. Ну, і звичайно, документи, які ідентифікують особу.

Загалом на Харківщині зараз є 20 сервісних центрів Пенсійного фонду, а також – 36 пунктів прийому. Як зазначила Галина Баєва, не працюють зараз лише у Дворічній.

ОСТАННІ НОВИНИ: