Стовбурові клітини – диво клітини

02.03.2013 20:59   -
Автор:

Олександра Суфіянова кореспондент

-В Міністерстві охорони здоров'я легалізували лікування стовбуровими клітинами. Але поки що це здійснювати можна лише за трьома напрямками: опіки та травми, панкреонекроз та ішемія кінцівок.

Щодо опіків та обморожень, ще з дві тисячі третього року таких пацієнтів за допомогою стовбурових клітин в Україні було врятовано більше півтисячі.

Володимир Плаксин лікар

-В комбустиологии широко используется, потому что именно стволовые клетки очень дают кожный эпителий, который при громадных ожогах, когда большое процентное соотношение кожи человека повреждено, когда это очень жизненно важно необходимо, то стволовые клетки решают эту проблему.

Другий офіційно дозволений напрямок лікування стовбуровими клітинами  – зцілення від панкреонекрозу, тобто відновлення  роботи підшлункової залози. Цю хворобу, за десять років експериментів, вдалося подалати у більш ніж вісімдесяти пацієнтів. Ще один напрямок – хронічна ішемія кінцівок, це переважно захворювання людей похилого віку. Завдяки терапії із застосуванням препаратів із стовбурових клітин врятували кінцівки від ампутації майже у сотні пацієнтів.
Те, що Україна одна із перших в СНД  визнала такий вид лікування офіційним, медики розцінюють як позитивний момент.

Олексій Красноженюк лікар-хірург

-Это прекрасно, потому что в чем-то мы являемся лидерами, потому что мировой патетнт по стволовым клеткам находится у нас в городе Харькове. Исследования проводятся на базе университета Каразина, в области стволовых зародошевых клеток. Клинические исследования по неврологии собираются проводить на базе нейрохирургии Харьковского медуниверситета.

Володимир Плаксин лікар

-Положительно, очень интересная тема, сам бы я бы занимался, если бы была возможность, т.е это большие шансы для молодых специалистов показать себя и помочь человечеству, населению.

Однак представники феміди до цього нововведення ставляться, з осторогою. Кажуть, нові правила, які пропонують у мінохорони здоров'я – недопрацьовані, в них не прописано яким саме чином будуть отримувати стовбурові клітини і як їх в подальшому використовуватимуть.

Роман Лихачов адвокат

-Все, что у нас принято довольно в сыром виде, оно как правило толкает людей на определенные мошеннические действия, т.е  та же трансплантация черных трансплантологов она будет процветать, так как четко не выписан порядок, а при не четком порядке будет легко  уйти от ответственности, которая предусматривается за указанную деятельность.

В сучасній медицині використовують стовбурові клітини двох видів: ембріональні та ті, що знаходяться в дорослому організмі. Небезпека технології в тому, що основний матеріал для вилучення клітин, післяабортальні тканини і це може привести до необгрунтованих рекомендацій лікарів у необхідності приривання вагітності. В той же час цінність їх в тому, що вони можуть стати панацеєю від багатьох нині невиліковних хвороб.

Володимир Плаксин лікар

-Они могут соответствовать всем трем тысячам генов, т.е они могут подстроиться под любую клеточку и из них можно репродуцировать все, что угодно.

А відтак, кажуть фахівці, необхідно продовжувати роботи у цій галузі: створювати чітки норми і правила з отримання дозвілів на проведення таких операцій, на законодавчому рівні захистити права як донорів, так і реципієнтів.