Стойкость болезней к антибиотикам – проблема и её наужно контролировать – Минздрав

26.11.2019 14:23   -
Автор:
64% людей помилково вважають, що застуди та грип можна лікувати антибіотиками, хоча насправді це хибно, констатують медики. Антибіотики варто застосовувати лише при вторинній бактеріальній інфекції. Тож приймаючи їх без вагомих причин вони просто перестають допомагати, бо мікроорганізми змінюються і стають нечутливими до ліків. Тому з’являються нові модифікації збудників, які вже неможливо вилікувати протимікробними препаратами. І ті хвороби, які раніше вважались легкими, стають невиліковними, зазначають фахівці. Так за данними міжнародних експертів, за останні 6 років вже зафіксовано зростання кількість інфекцій, стійких до антибіотиків майже на 30%. 
 
Це серйозна проблема, яку потрібно контролювати державі, лікарям та пацієнтам. Для боротьби з антибіотикорезистентністю МОЗ України планує затвердити новий порядок епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги. Запуск електронної системи дозволить відслідковувати дані про кількість призначень та споживання зареєстрованих в Україні протимікробних лікарських засобів.  
 
Виписка електронного рецепту та посилення контролю за відпуском антибіотиків в аптечній мережі здатні вирішить питання їх неконтрольованого використання, переконані медики. Бо сьогодні, кажуть, одна з основних причин вживання будь-яких ліків не за призначенням – є самолікування, коли пацієнт не тільки не звертається по меддопомогу, а й ще й не дослухається по порад фахівців.  
 
Євген Комаровський практикуючий лікар-педіатр 
 
Люди лучше врачей знают, что они хотят, люди лучше знают, что пойти покопаться – это полезно, что уколы в попу – это лучше таблеток, люди в этом уверены. Когда я 20 лет пытаюсь объяснить, что укол в детскую попу – это преступление, а у нас, вы что? надо в больницу. Почему? Потому что надо делать укол. Все убеждены уколы эффективнее. 
 
А тому, переконані лікарі, повинна змінитися поведінка кожного у відношенні до власного здоров"я. А що стосується атибіотиків, то приймати їх слід виключно за призначенням. 
 
Поради щодо прийому антибіотиків:
 
– Не займайтесь самолікуванням, не можна самостійно призначати собі препарати, вживати їх для лікування ГРВІ та інших вірусів
 
– Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
 
– Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому
 
– Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування  
 
А от реалізація Національного Плану дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, зазначають фахівці, дозволить поліпшити ефективність профілактики та лікування інфекційних хвороб, знизити тяжкість та тривалість їхнього перебігу, знизити смертність, пов’язану з поширенням мікроорганізмів, стійких до антибіотиків.