Стипендии вырастут, но количество претендентов сократится вдвое – общественный совет при Минобразования

16.09.2016 16:34   -
Автор:
Стипендії соцільно-незахищеним або тільки за високі бали у заліковках. Система нарахування грошової допомоги від держави молоді має змінитись. Стипендії розділять на академічні та соціальні, розповідає заступник громадської ради при Міносвіти Микита Андрєєв. Він каже, Мінфін нарешті залучив до обговорення цього питання самих студентів. Наразі є домовленості, що весь стипендіальний фонд збільшиться на півмільярди, а виплати дорівнюватимуть прожитковому мінімуму.
 
Микита Андрєєв заступник громадської ради при Міністерстві освіти та науки України
 
Академический фонд будет администрировать Министерство образования и науки и академические стипендии будут получать те студенты, которые показывают наилучшие результаты у себя в университетах. Это будут двадцать процентов в рейтинге у себя в университетах. Социальные стипендии, в свою очередь, будет администрировать Министерство социальной политики и социальные стипендии будут получать дети, в чьих семьях доход на одного члена семьи составляет менее, чем полторы минимальные заработные платы.
 
Попри збільшення розміру стипендій, кількість тих, хто її отримуватиме має зменшитись, щонайменше вдвічі. Наразі студенти вимагають від Кабміну не враховувати соціальну стипендію при оформленні субсидій. Також урядовці мають прописати чіткі критерії, за якими відбиратимуть претендентів на академічну стипендію – аби уникнути корупції з боку адміністрацій навчальних закладів. До всього, студенти хочуть аби контрактники теж мали право на стипендію. 
 
Микита Андрєєв заступник громадської ради при Міністерстві освіти та науки України
 
Ведь это не совсем справедливо, когда, например, два студента поступают в высшее учебное заведение, у них там буквально пару баллов разницы, один поступил на бюджет, второй на контракт и все, между ними разрыв. Тот студент получил право учиться за счет госзаказа и стипендию получает, а тот, как бы, должен платить и не получает стипендию. Пусть участвуют все. Есть контрактники, которые таких успехов добиваются и в то же время они не могут получить поддержку.
 
Коли запрацює нова система, каже Микита Андрєєв, питання на стадії обговорення. Вирішується чи це буде з першого січня наступного року або з нового навчального року. 

Aliexpress INT