Старт программы “Бесплатная диагностика” откладывается на неопределённый срок

16.05.2019 13:34   -
Автор:
В рамках медреформи в Мінохорони здоров"я обіцяли, що з 1 липня розпочнеться нова програма "Безкоштовна діагностика", яка передбачала проведення  безоплатної діагностики за направленням сімейного лікаря в будь-якому медзакладі на вибір. До переліку послуг входили 5 видів рентгенів, мамографія, 6 видів УЗД, 4 – біопсії, ехокардіографія серця та інші аналізи і процедури, всього понад 50. За все це мала б заплатити Національна служба здоров'я. В держбюджеті цього року навіть було закладено 2 мільярди гривень. Тепер же повідомляють, старт програми відкладається і через технічні умови її запуск влітку неможливий.
 
Олег Петренко голова НСЗУ
 
Зараз я можу абсолютно чесно сказати, що в мене нема впевненості, що ми стартуємо 1 липня. Все через те, що є багато технічних аспектів. Ми запустили декларації, потім запустили електронний рецепт, а тут треба запустити електронне направлення. Оцінюючи готовність закладів різного рівня, особливо вторинного до праці з електронними інструментами показало нам, що технологічно встигнути зробити це до першого липня буде практично неможливо. Національна служба здоров'я України спільно з урядом нині приймають рішення про відтермінування, однак, на скільки саме часу – поки що точно невідомо. 
 
Сьогодні анонсують лише, що з 1-го липня розпочнеться підготовчий етап програми “Безкоштовна діагностика”, який включає саме підготовку консультативно-діагностичних центрів та поліклінік до переходу на новий принцип фінансування – "гроші йдуть за пацієнтом".
 
Програма «Безкоштовна діагностика» — це один з підготовчих етапів розробки першої Програми медичних гарантій, з якої у 2020 році розпочнуться зміни у оплаті медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги. Програма медичних гарантій буде ухвалена Верховною Радою разом з Державним бюджетом. 
 
Тож зараз поки тривають консультації з лікарями-спеціалістами, робота над вдоскогаленням електронної системи. Бо, як зазначають в МОЗ, адміністрування такої масштабної програми як "Безкоштовна діагностика" по всій країні передбачає великий обсяг попередньої підготовки. Мова йде про забезпечення автономізації, комп’ютеризації, наявності належного обладнання, відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні.