Сретенье Господне: значение, история и традиции праздника

15.02.2017 13:03   -
Автор:
Стрітення Господнє – одне з дванадцяти найбільших свят православної Церкви. В цей день віручим забороняється займатись фізичною працею та сваритись, натомість, священослужителі наставляють прихожан святити воду та свічки. Значення Стретіння, кажуть святі отці, походить з історії християнства. 
 
протоієрей Олег Боровльов керівник місіонерського відділу Харківської Єпархії УПЦ
 
Само слово "сретение" со славянского означает "встреча". Это встреча Христа в Храме Господнем. Пречистая Дева Мария, исполняя ветхозаветный закон, в сороковый день после рождества Христова принесла младенца Христа в Храм Господень. И господь был встречен святым пророком Симеоном. 
 
Між тим в народі є й інше тлумачення назви християнського свята. Раніше вважалось, що стрітенські морози – останні, по-справжньому зимові, тому свято вважалось Днем зустрічі зими із весною. Існує така трактовка й зараз.
 
протоієрей Олег Боровльов керівник місіонерського відділу Харківської Єпархії УПЦ
 
Очень часто нам приходится слышать такое народное высказывание, что в этот день встречается весна с зимой. Должен сказать, что никакого отношение к этому празднику эти высказывания не имеют, в церковной среде значения не имеют, и это даже шутка народная скорее всего. 
 
Не ставитись до народних прикмет серйозно радять і метеорологи. Адже завтра, не дивлячись на повір'я, синоптики очікують на похолодання – до мінус десяти вночі і до мінус чотирьох вдень. Тож порада від фахівців – відкинути забобони і вдягтись потепліше.