Спроби Кабміну вирішити колапс підприємництва

19.11.2020 13:35   -
Автор:
Умови ведення підприємництва для представників малого та середнього бізнесу, ця тема стала однією з найбільш обговорюваних в країні. Незадоволеність бізнесу запровадженням карантину вихідного дня та відсутністю підтримки підприємців зі сторони уряду, призвела до всеукраїнських мітингів. В свою чергу очільник уряду та гарант країни Володимир Зеленський обговорили шляхи вирішення такого колапсу. Дистанційно.   
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
Напруження сьогодні стосується, серед іншого, необґрунтовано високих штрафів – там насправді мільйонні штрафи, які фактично призводять до банкрутства підприємців. А штрафи мають стимулювати «відбілювання» економіки, малого та середнього бізнесу
 
Обговорювання стосувалось і такого механізму як кешбек. На думку підприємців, він соціально неорієнтований для України. Також бізнес не згоден з лімітами, при яких використовується РРО, вони ж впливають на розмір оподаткування. Пропозиція бізнесу – переглянути ліміти – перевести їх у мінімальні заробітні плати. В результаті – зі зростанням мінімальної зарплати збільшиться і відповідний ліміт, у якому працює ФОП. Вимоги підприємців стосувались і скасування вимог про видачу чеків під час безготівкового розрахунку.
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
Уся готівка, весь кеш, крім платників податків першої групи, має дефіскалізуватися. Тобто це така комплексна позиція. Більшість бізнесу з цим погоджується. Бізнес це сприймає. Тому що якщо йде розрахунок готівковими коштами, має бути відповідний фіскальний чек. Всі інші моменти, які могли б використовуватися, ми опрацювали. Зокрема, в інтернет-торгівлі – фіскалізація лише за готівку. Всі електронні РРО сьогодні доступні.
 
У планах уряду до кінця тижня розробити відповідний законопроект зі змінами щодо полегшення бізнесу. І лише наступного подати його на розгляд парламенту. Однак, бізнес на той час вже переживатиме треті вихідні без прибутку, що може призвести до ще більшої недовіри підприємництва до можновладців.