Спостерігачі Євросоюзу перевірили роботу виборчих дільниць у Харкові. Враження – позитивне

28.10.2012 16:39   -
Автор:

Вебкамери та прозорі урни, відсутність черг та неменше двох десятків спостерігачів на кожній дільниці. Експерти з Великобританії, Латвії, Чехії та Болгарії висловили спільне враження – демократія в Україні є і ці вибори найкраще тому підтвердження. Більше всього іноземцям, які вже не вперше наглядають за виборами в Україні, сподобалося, що не зважаючи на достатню активність виборців на дільницях, на відміну від попередніх років, відсутні черги та давка. Також єврокомісари високо оцінили українську систему контролю за виборами.  

Кадрінка Кадрінова спостерігач Євросоюзу (Болгарія)

-Для меня самой очень интересно. Мне интересно, что отрывается кусок бюллетеня, там где расписывается каждый голосующий. Это интересно, это доказывает что каждый бюллетень, соответствует отдельной подписи. Так что, то что я вижу пока что у меня ни каких сомнений в демократичности не вызывает.

Сергій Потапкін спостерігач Євросоюзу (Латвія)

-Для меня все достаточно ясно и прозрачно – прозрачные урны, вебкамеры, зачастую не везде в Европе избирательные участки оборудованы таким образом. Вопрос как потом эти данные будут обработаны, но сейчас то что я вижу, впечатлении положительные.

Погоджуються з висновками міжнародних експертів і працівники дільниць. На їх думку ці вибори суттєво відрізняються від всіх попередніх підвищеними заходами забезпечення прозорості голосування та збільшенням кількості спостерігачів.

Олег Міцюк голова комісії виборчої дільниці № 161 

Наблюдателей много.  Приходили из Европейского союза, российские наблюдатели, много очень наблюдателей от партий и от кандидатов мажоритарщиков.

Спостерігачі і справді на кожному кроці. У більшості з них відеокамери та фотоапарати. Крім того перебіг дня голосування у режимі нон-стоп також фіксують, по дві вебкамери на кожній дільниці. Своє дослідження виборчого процесу провели незалежні спостерігачі з Ізраїлю. З самого ранку вони відвідали десять виборчих дільниць. Проводили і власне спостереження на об*єктах, і організували незалежне опитування виборців. Висновки одностайні.

Олег Чорноморець незалежний спостерігач (Ізраїль)

-Я разговаривал с гражданами Украины разных возрастов, начиная от студентов, заканчивая с пенсионерами, что, по их мнению, и как проходит эти выборы. Все до единого сказали, что они не видят никаких нарушений, они не видят потасовок, не видят никаких нарушений демократических свобод.

Добре оцінили незалежні спостерігачі і явку вибрців. Вони кажуть, що при опитанні, більшість людей розуміла важливість голосування.

Бен Нерія Барух незалежний спостерігач (Ізраїль)

-Люди, которые учавствуют и организуют эти выборы. И все отмечали и подчёрквивали, что эти выборы важны и для них лично, и для Украины.

Олена Завгородня Андрій Соловйов Харьковские Известия