Спортивні новини Харкова | 27.12.2022

27.12.2022 20:31   -

“Спортивна зірка Слобожанщини” – під такою назвою у березні дві тисячі сімнадцятого року стартував масштабний проект Відділення Національного олімпійського комітету в Харківській області та спортивних журналістів з визначення кращих спортсменів та тренерів місяця. Стати першим серед рівних – справа непроста. Для того, щоби претендувати на зоряний статус, необхідно було проявити себе, перш за все, на головних міжнародних змаганнях – Олімпійських іграх, чемпіонатах і кубках світу та Європи. Харківський регіон багатий на таланти, експертній комісії робити вибір дуже складно, але перемога завжди діставалася найсильнішим. Героями 2022, воєнного року стали сорок п’ять харківських спортсменів і тренерів.

Відкрив галерею “Спортивних зірок Солобожанщини” лижник Руслан Перехода, у лютому найкращою була визнана ще одна учасниця зимових Олімпійських ігор у Пекіні, шорт-трекістка Уляна Дуброва. У березні перемогли фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін, які після своєї другої Олімпіади, не маючи можливості для повноцінної підготовки, гідно представили Україну на чемпіонаті світу.

Квітень пройшов під знаком боксу. Усі лаври дісталися чемпіонам Європи серед молоді Айдеру Абдураїмову та Вероніці Накоті, яка у листопаді повторила цей успіх, вигравши молодіжний чемпіонат світу. Двічі найкращою спортсменкою місяця ставала чемпіонка Європи з важкої атлетики Марія Гангур – у травні та разом із Каміллою Конотоп – у жовтні. Їхня колега з ремесла Ірина Деха очолила рейтинг у грудні. На чемпіонаті світу у Боготі підопічна Євгена Шилова взяла “золото” у ривку та посіла четверте місце у двоборстві. Кожна медаль – попри все, особистий подвиг спортсменів та тренерів. Збірна України з синхронного плавання, складена з харківських спортсменок, стала командою-зіркою у червні та серпні за підсумками чемпіонатів світу та Європи відповідно. Українки вибороли у Будапешті та Римі загалом десять золотих нагород.

“Зоряним” серпень вийшов і для борця греко-римського стилю Михайла Вишневецького, який здобув перемогу на юніорському чемпіонаті світу U20. Ще два вихованці Юрія та Димитрія Тимченко – Андрій Кулик та Ярослав Фільчаков відзначилися у вересні, здобувши на дорослому “світі” бронзові медалі. Напевно, аналогічні цілі ставлять перед собою і кращі спортсмени липня-дзюдоїст Назар Вісков і плавець Микита Кудінов. Поки що вони успішно проявили себе на шістнадцятому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Баньська-Бистриці. Вісков виграв срібну та бронзову медалі, Кудінов -“бронзу”. Нагородження переможців щомісячного конкурсу “Спортивна зірка Слобожанщини” відбулося за підтримки та сприяння Харківської міської ради та обласної військової адміністрації.

Збірна Харківської області з біатлону виграла змішану естафету на чемпіонаті України, який відбувся в Яворі Львівської області. А розпочиналася ця гонка для харків’ян гірше не придумаєш. На першому етапі Любов Кип’яченкова на «стійці» заробила три штрафних кола, далі – гірше. При передачі естафети Кип’яченкова не торкнулася подруги по команді Оксани Коваленко, за що харківська збірна отримала дві хвилини штрафу.

Втім, представники Українського східного центру олімпійської підготовки з зимових видів спорту не опустили руки. Коваленко, а далі й Олександр Пономаренко свої етапи пройшли без єдиного промаху і вивели команду на трете місце. Степан Кінаш, який «закривав» естафету в харківській збірній, хоч і не був бездоганним у стрільбі, заробивши одне коло штрафу, проте біг швидше та краще за всіх. До того ж головні конкуренти з команд Сумської та Закарпатської областей заїхали на останньому етапі на три додаткові кола. У підсумку Кінаш фактично «привіз» на фініші найближчим переслідувачам, сумчанам, більше трьох хвилин, що виявилось достатньо, аби перекрити прикрий штраф та здобути золоті нагороди. З урахуванням штрафу, збірна Сумської області відстала на хвилину і п’ять секунд, «бронзові» закарпатці – на хвилину й дванадцять секунд.

В класичних естафетах чоловіча збірна Харківської області стала четвертою, жіноча – посіла сьоме місце. Не потрапили на п’єдестал харків’яни і в індивідуальних дисциплінах, а ближче до нагород була Кип’яченкова, яка стала четвертою в гонці переслідування.

У четвертому турі другого етапу футзального чемпіонату України в Екстра-лізі МСК “Харків” приймав у Сумах хмельницький “Сокіл”. Усі передматчеві розклади були на користь номінальних господарів, але почали вони гру не найкращим чином, пропустивши в дебюті два голи поспіль. На другій хвилині Андрій Хамдамов відкрив рахунок, на третій-м’яч у власні ворота переправив капітан харківської команди Тарас Рибак. Гравчому тренеру МєСК “Харків” Денису Овсяннікову довелося екстрено реагувати на неприємну ситуацію і брати тайм-аут, який не одразу пішов харків’янам на користь. Скоротити відставання вони змогли лише на 12-цятій хвилині. Зробив це Рибак. Гра отримала новий імпульс, суперники по черзі атакували, у завершальній стадії досягли успіху господарі. На вісімнадцятій хвилині воротаря хмельницької команди “прошив” Владислав Сорокін -два: два.

Нічійний рахунок тримався до середини другого тайму, а на тридцять першій хвилині співвідношення сил змінив Овсянніков, який вклав м’яч у “дев’ятку”. Опинившись у ролі наздоганяючи хмельницькі футзалісти, стали підключати до атак голкіпера, але припустилися помилки, Владислав Васильєв перехопив м’яч і влучив у порожні ворота. Надалі загальна ситуація не змінилася. МСК “Харків” здобув вольову перемогу-чотири: два, набрав двадцять чотири очки і залишився у групі “Центр” на другому місці. Київський “ХІТ” має на чотири бали більше. Групу “Захід” очолює “Ураган” з Івано-Франківська.