Спортивні новини Харкова | 25.10.2022

25.10.2022 18:52   -

Харків’янин Микола Коваленко став чемпіоном Європи зі змішаних єдиноборств ММА. На континентальному турнірі, який проходив в італійському Ліньяно, і який зібрав учасників із тридцяти двох країн, він виграв золоту медаль у ваговій категорії до дев’яноста трьох кілограмів. Двадцятип’ятирічний боєць клубу “Kharkov Top Team” дебютував на “Європі”, але одразу показав, що налаштований він рішуче. Першим на собі це відчув місцевий фаворит Андреа ді Франческо. Коваленко “прибрав” італійця у чвертьфіналі. Потім аналогічна доля спіткала англійського спортсмена Мітчелла Гуда. Підопічний віце-президента профільної Національної федерації, майстра спорту України міжнародного класу Антона Бланка “побив” його у півфінальному поєдинку одноголосним рішенням суддів. У фіналі Коваленку протистояв його співвітчизник Роман Кизюк із Чернівців. Це було не просто українське дербі, а бой-реванш. Справа в тому, що на липневому чемпіонаті країни харків’янин поступився Кизюку. Тієї поразки він не забув і в Ліньяно повернув боржок. Микола Коваленко переміг і піднявся на найвищий щабель п’єдесталу. Загалом збірна України здобула на чемпіонаті Європи зі змішаних єдиноборств ММА серед дорослих та молоді вісім золотих, п’ять срібних та шість бронзових нагород та виграла загальнокомандний залік. Вперше в історії.

Каміль Керімов показав себе на молодіжному чемпіонаті світу з вільної боротьби у віковій категорії: “двадцять три роки”, який відбувся в іспанському місті Понтеведра. Харківський спортсмен виборов бронзову медаль у вазі до п’ятдесяти семи кілограмів. “Приклавши” у стартовій сутичці колумбійця Дієго-Армандо Зулуагу з рахунком – десять: нуль, вихованець Олександра Назарова та Валерія Жукова програв у чвертьфіналі турецькому борцю, майбутньому віце-чемпіону світу Ахмету Думану. У втішному сегменті Керімов переміг Тофіка Алієва з Азербайджану, у дуелі за третє місце достроково розправився з грузином Георгі Гегелашвілі-сімнадцять: сім. Ще три планетарні “бронзи” українській “молодіжці” принесли Ерік Арушанян, Василь Сова та Вадим Куриленко.

Чоловіча збірна України з регбі-15 переможно розпочала чемпіонат Європи у Дивізіоні Трофі. У виїзному матчі першого туру підопічні Валерія Качанова та Сергія Церковного зустрічалися з національною командою Хорватії і вже у першому таймі чітко дали зрозуміти, що приїхали до Загреба виключно за позитивним результатом та, конкретно, за перемогою. На перерву суперники пішли за рахунком -двадцять чотири: десять на користь гостей. Відразу після відпочинку “жовто-сині” збільшили перевагу ще на три ігрові очки, але надалі хорвати не без суддівської підтримки вийшли зі стану “гроггі”. Повернувшись у гру, “шашкові” організували погоню, але не наздогнали. Українські регбісти перемогли – двадцять сім: двадцять два. Руслан Радчук та Нарек Манукян занесли по одній спробі, ще одна-технічна. Капітан збірної України та харківського “Олімпу” Олег Косарєв, забивши дві реалізації та два штрафні, приніс десять очок. Наступний матч чемпіонату Європи у Дивізіоні Трофі українці проведуть п’ятого листопада з Литвою у Шауляї.

Харківські шорт-трекісти успішно виступили на міжнародних змаганнях у польському Гіжицько. У льодових битвах вони здобули дванадцять нагород. Макар Міхно виграв спринт на п’ятсот метрів, посів друге місце на дистанції триста тридцять три метри та в сумі. Кирило Коваленко оформив “срібний” покер у забігах на п’ятсот, сімсот сімдесят сім і тисячу метрів, а також у багатоборстві. Катерина Моїсеєва та Данило Федоренко були другими на дистанції тисяча метрів. “Бронзу” Федоренко заробив у сумі. Принцип: “один за всіх та всі за одного” підшефні старшого тренера збірної Харківської області Віталія Сивака перевірили у змішаній естафеті на дві тисячі метрів. Вперше беручи участь у цій дисципліні, Міхно, Коваленко, Моїсеєва та Софія Теліцина здобули перемогу, Владислав Немиро, Богдан Мошенський, Тетяна Зарванська та Вікторія Червенко стали срібними призерами.

Вісімнадцять золотих, вісім срібних та сім бронзових нагород – це підсумок виступу харківських спортсменів на чемпіонаті країни з шотокан карате-до С.К.І.Ф, який проходив у Бучі Київської області та був присвячений захисникам України – морським піхотинцям. Національний турнір зібрав значний склад. Охочих пробитися на п’єдестал було достатньо. Харків’яни спочатку входили до числа фаворитів і очікування виправдали. У юніорських баталіях на місцевих татамі особливо досягли успіху Андрій Корбуль та Іван Білий. Вони стали чемпіонами в “абсолюті” та ваговій категорії до шістдесяти п’яти кілограмів відповідно, а також здобули бронзову та срібну медалі. Арсеній Качанюк був першим у вазі понад шістдесят п’ять кілограмів. Але це ще не все. Корбуль, Білий, Качанюк та Михайло Вусик “озолотилися” і в командному куміте у віковій групі: “шістнадцять-сімнадцять років”. У ката кращими виступами відзначилися Денис Любченко, Вусик та Євгенія Коляда. Микола Сидор зробив переможний дубль серед дітей не старше одинадцяти років. У дівочому куміте відзначилися Анжела Азізбекян та Дарина Путятіна. Це головні герої, а готували їх до змагань тренери: Ігор Пазюк, Володимир Білий, Костянтин Недбайло, Олег Верьовка, Руслан Садиков та Олександр Сизов. У загальнокомандному заліку чемпіонату України з шотокан карате-до С.К.І.Ф. збірна Харківської області посіла четверте місце

На чемпіонаті України з велоспорту ВМХ у Новоселиці велосипедисти збірної Харківської області вибороли сім медалей, у тому числі чотири золоті. По дві перемоги на першому національному старті цього року здобули Данило Черемський та Антон Печенізький. Їм не було рівних в олімпійському рейсингу та індивідуальній гонці на час серед юніорів та юнаків не старше шістнадцяти років відповідно. У віковій категорії (U23) Черемський завоював у цих дисциплінах дві “бронзи”. До речі, двома тижнями раніше підопічний Валентини Погорілої виграв і першу в кар’єрі міжнародну нагороду. Данило зайняв третє місце в юніорському рейсингу на рейтингових змаганнях першої категорії у словенській Любляні. Ще один вихованець куп’янського велоклубу «Алєв» Олександр Щербак став у Новоселиці віце-чемпіоном у молодіжному рейсингу. У медальному заліку куп’янчани посіли друге місце після господарів чемпіонату – чернівецьких екстремалів. Замкнула призову трійку збірна Волинської області.