Спортивні новини Харкова | 23.09.2022

23.09.2022 17:42   -

Харків’янин Денис Стеценко став чемпіоном світу з дзюдо серед ветеранів. Він був першим у вазі до дев’яноста кілограмів у віковій категорії М3: “сорок – сорок чотири роки”. Планетарний турнір проходив у польському Кракові та викликав підвищений інтерес, зібравши вісімсот п’ятдесят учасників із шістдесяти країн, які прагнули піднятися на п’єдестал і робили для цього все і навіть більше. Серйозні суперники були й у Стеценка. Кожен виходив на татамі лише за перемогою. Харківський дзюдоїст розпочав турнірний шлях поєдинком із чинним чемпіоном Європи Мартіном Майрхофером з Австрії, якого він “приклав” за півтори хвилини двома “вазарами”. У другому раунді Денис “зняв з пробігу” француза Леонеля Фромвейлера, “заспокоївши” його “іпоном” на самому початку зустрічі. Це був “бліцкриг”, який майбутній тріумфатор краківського чемпіонату світу провів лише за десять секунд. У чвертьфіналі Стеценко змусив капітулювати монгольського борця Отгонбайяра Шарафбала. Спочатку оцінка “вазарі”, через півхвилини – чиста перемога. У півфінальній дуелі харків’янин також менше, ніж за хвилину “прибрав” із татами ще одного сильного опонента, володаря бронзової медалі цьогорічної першості континенту німця Фабіана Ванхоллебеке. Фінал завжди важке випробування. Випробування нервів та сил. І додатковий тиск. Стеценко у головній битві протистояв словак Петер Колесар. Суперник виявив упертість і Денис не одразу підібрав до нього правильні ключі. Зробити це вдалося лише у додатковій зустрічі “Голдон скор”, яка триває до першої оцінки або покарання. Покарання не було, а була перемога “вазарі”, яка дозволила Стеценку додати до торішньої “бронзи” та “срібла” п’ятирічної давності титул чемпіона світу серед ветеранів. Загалом українські дзюдоїсти виграли у Кракові дві золоті та шість бронзових нагород.

Рок-н-рол живий. Тим більше, акробатичний рок-н-рол – колоритний, видовищний та запальний вид спорту, що ефектно поєднує хореографію та акробатику. На етапі Кубка світу з акробатичного рок-н-ролу, яке приймало австрійське місто Філлах, харків’яни – вихованці міської комплексної дитячо-юнацької школи, виступили традиційно сильно і свій високий рівень підтвердили однією золотою, трьома срібними та двома бронзовими медалями. Підтвердили у всіх вікових групах, а у категорії “юнаки-2” здобули подвійну перемогу. Станіслав Філіпас та Олександра Вітковська посіли перше місце, Ілля Горлачов та Єлизавета Шматько окупували другу ступінь п’єдесталу. Переможців до змагань готували Сергій Ляшенко та Наталія Проскуріна, срібних призерів – Владислав Прокошин та Олена Слюсар. У двох категоріях харківські спортсмени зробили “срібно-бронзові” дублі. В юнацькому турнірі відзначилися Максим Швеньков і Віра Литвиненко, Дмитро Потаман та Амалія Криклива, серед юніорських дуетів аналогічного успіху досягли Георгій Тагайбай та Єлизавета Каверіна, а також Назар Діденко та Юлія Міхно. Доросле “срібло” Україні та Харкову принесла жіноча команда “Формейшн”. Конкуренція була велика, підопічні Слюсар та Прокошина залишили позаду сімнадцять команд. Загалом в австрійському етапі Кубка світу з акробатичного рок-н-ролу брали участь понад сімсот спортсменів із чотирнадцяти країн.

У першому матчі другого кваліфікаційного раунду жіночої футбольної Ліги чемпіонів харківський “Житлобуд-2” зіграв з албанською “Влазнею” внічию – один: один. Обидва голи були забиті у другому таймі. На п’ятдесят четвертій хвилині албанки вийшли вперед, на шістдесят шостий – підопічні Наталії Зінченко відігралися після пенальті, який Яна Калініна не реалізувала, але на добиванні вдало зіграла Роксолана Кравчук. Матч-відповідь так само відбудеться в Шкодері двадцять восьмого вересня.

Алла Білецька оформила бронзовий дубль на міжнародних рейтингових змаганнях другої категорії з велоспорту на треку, які відбулися в німецькому Котбусі, і в яких брали участь спортсмени з одинадцяти країн. Дев’ятнадцятирічна учениця Сергія Теліцина та Сергія Трофімова заїхала на п’єдестал у жіночому спринті та кейрині. В обох дисциплінах головними конкурентками Білецької були лідери збірної Німеччини Емма Хінце та Лея Софі Фріндріх, які виграли на домашньому треку по одній золотій та срібній медалі. Шістнадцятирічна вихованка СДЮСШОР “Динамо” Софія Ковтун дебют на міжнародній арені відзначила “сріблом” у кадетському спринті. Владислав Денисенко та Михайло-Ярослав Дудко взяли рейтингові очки у чоловічій категорії. Денисенко був десятим у спринті, тринадцятим у кейрині, Дудко показав дев’ятий та п’ятнадцятий результати відповідно.