Спортивні новини Харкова | 22.11.2022

22.11.2022 16:00   -

Сергій Білий відзначився на чемпіонаті світу з пауерліфтингу в екіпірувальному дивізіоні, який завершився у данському Віборгу. Єдиний харківський учасник планетарного турніру переміг у ваговій категорії до ста п’яти кілограмів. Головну конкуренцію Білому, як і на травневому чемпіонаті Європи, склав його співвітчизник Олександр Рубець, який у чеському Пльзені програв Сергію у триборстві більше сімдесяти кілограмів, а на “світі” у першій вправі – присіданні, зафіксував на тридцять сім з половиною кіло більше. Наздоганяти – немає нічого гіршого, та й не завжди це перспективне заняття. Але учень заслуженого тренера України Леоніда Плотницького контролював ситуацію і у жимі штанги лежачи відіграв п’ятнадцять кілограмів. Залишалася станова тяга, в якій Білий почувається дуже впевнено. Ось і на виборзькому помості 32-річний харків’янин, спрацювавши на три спроби, «вижав» триста двадцять сім із половиною кіло і наздогнав Рубця. Обидва спортсмени показали однаковий результат – тисяча двадцять два з половиною кілограми, але за меншою власною вагою Сергій Білий посів перше місце і став триразовим чемпіоном світу. В окремих вправах він зібрав повний набір нагород. Жим лежачи виграв, “срібло” та “бронзу” взяв у присіданні та становій тязі відповідно. Чоловіча та жіноча збірні України перемогли у загальнокомандному заліку.

На етапі Кубка світу з фехтування на візках, який відбувся в угорському Еггері, Харків представляли Євгенія Бреус, Наталія Мандрік, Олена Федота-Ісаєва та дебютант збірної України Олександр Яковець. Виступили вони вище за всілякі похвали, здобувши шість нагород і перші бали до відбору на літні Паралімпійські ігри в Парижі. Федота-Ісаєва була першою в особистій шаблі в категорії “Б”. У півфіналі вона здолала польську спортсменку-п’ятнадцять: чотири, у вирішальній дуелі не залишила шансів місцевій фаворитці, перемігши її з перевагою у вісім уколів. Другу золоту медаль Олена здобула разом із Бреус у змішаних командних змаганнях. У турнірі шпажисток Федота-Ісаєва програла у фіналі таїландці з рахунком-десять: п’ятнадцять і стала срібним призером. У свою чергу Євгенія Бреус удостоїлася аналогічної нагороди в особистій шаблі в категорії “А”. У головному поєдинку вона зустрічалася з грузинською фехтувальною і поступилася двома уколами-тринадцять: п’ятнадцять. Наталія Мадрик заробила “срібло” у командному турнірі рапіристок. Готував харківських спортсменів до угорського етапу Кубка світу заслужений тренер України Юрій Трідуб.

Молодіжний чемпіонат світу з боксу, який продовжується в іспанській Ла-Нусії, вступив у вирішальну стадію. Почалася боротьба за медалі та у ваговій категорії до сімдесяти кілограмів місце на п’єдесталі застовбила дворазова чемпіонка Європи, майстер спорту України міжнародного класу, харків’янка Вероніка Накота. У чвертьфінальному бою вона зустрічалася з німецькою спортсменкою Емілі Дітріх і перемогла за явною перевагою. Вихованка заслуженого тренера України Олександра Улановського та Юрія М’яких змусила суперницю залишити ринг у першому раунді. За вихід у фінал Накота воює з лідером збірної Індії Лашу Ядав. Це буде у середу. Остаточні підсумки чемпіонату світу з боксу серед молоді стануть відомими двадцять шостого листопада.

У другому турі чемпіонату Європи з регбі-15 у Дивізіоні “Трофі” збірна України зустрічалася з національною командою Литви у Шауляї. Дебют найкраще розіграли господарі поля. Здійснивши три спроби і одну реалізувавши, литовці пішли у відрив-сімнадцять: нуль. До честі підопічних Валерія Кочанова та Сергія Церковного стартову невдачу вони пережили стійко, поступово оговталися, організували погоню і в час, що залишився до перерви, скоротили відставання до трьох очок-сімнадцять: двадцять. З’явився промінчик надії, але в другому таймі литовські регбісти знову заграли максимально впевнено і привели матч до переможного закінчення – тридцять дев’ять: двадцять. Українській збірній по десять очок принесли Руслан Радчук та харків’янин Олег Косарєв, який записав у свій актив спробу, реалізацію та штрафний. У таблиці збірна України із чотирма очками посідає четверте місце. Лідирує Швейцарія, яка стартувала з двох перемог. По п’ять очок мають Литва та Швеція. Замикають дивізіон “Трофі” хорватські регбісти, які заробили у двох іграх один турнірний бал.

Засновник дзюдо Дзігоро Кано говорив: “Не важливо, чи будеш ти кращим за когось. Важливо, чи будеш ти кращим, ніж учора”. Харківські дзюдоїсти, наслідуючи заповітам легендарного японського майстра бойових мистецтв і виконуючи настанови своїх тренерів, вибороли двадцять п’ять медалей на другому Міжнародному турнірі «Edirne Judo Cup», який відбувся в Туреччині. Більше половини всіх нагород – золотого карбування. На найвищий щабель п’єдесталу харків’яни піднімалися у всіх чотирьох вікових групах, у яких боролися. Серед юнаків не старших тринадцяти років переможними виступами відзначилися Ігор Борох, Володимир Колпачов, Максим Тихонов, Михайло Авходєєв та Захар Замай, який виборов “золото” і в категорії (U15), вигравши змагання у вазі до сімдесяти трьох кілограмів. Ще у чотирьох фіналах були першими Арсеній Агєєв, Хазар Гейдаров, Богдан Остапенко та Георгій Черемхов. У турнірі вісімнадцятирічних дзюдоїстів відзначився Єгор Мещеряков, у юніорських баталіях (U21) марку харківського спорту підтримали Денис Танцюра та Денис Мусієнко, які стали переможцями у вагових категоріях до шістдесяти та сімдесяти трьох кілограмів відповідно. Також на рахунку харків’ян шість срібних та шість бронзових нагород. У результаті “Харків Дзюдо Тім”, яку на турнірі в Едірні очолювали тренери Антон Логачов та Сергій Шевченко, посіла перше загальнокомандне місце, залишивши позаду суперників з Азербайджану, Болгарії, Греції, Казахстану, Киргистану, Румунії, Узбекистану та Туреччини.