Спортивні новини Харкова | 21.10.2022

21.10.2022 18:12   -

Для харківського борця греко-римського стилю Михайла Вишнівецького нинішній сезон видався поки що найуспішнішим у кар’єрі. Влітку він став чемпіоном світу та Європи серед юніорів та був визнаний найкращим спортсменом області за підсумками серпня, минулої середи підвернув свій високий рівень на молодіжну першість світу (U23) в іспанській Понтеведре. Студент третього курсу Державного Біотехнологічного університету завоював срібну медаль у найважчій ваговій категорії-до ста тридцять кілограмів. На шляху до фіналу Вишнівецький виграв три поєдинки. У кваліфікації поклав на лопатки японця Марина Нішимуру, в чвертьфіналі змусив капітулювати переможця торішнього чемпіонату світу серед дорослих Аліакбара Хуссейна Юсуфі з Ірану. Зробити це було, звісно, дуже непросто, але Михайло зробив, здолавши головного фаворита турніру з перевагою в шість балів – 7:1. У півфінальному поєдинку учень заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Димитрія Тимченка переміг лідера азербайджанської збірної Сархана Маммадова – шість: три. Фінал, останній бій – він найважчий. У битві за “золото” двадцятирічному харківському “класику” протистояв важкоатлет із Туреччини Фатіх Бозкурт, який у підсумку і став чемпіоном світу, отримавши технічну перемогу. Михайло Вишневецький отримав “срібло”, яке він напевно прагнутиме переплавити в “золото” найближчим часом.

На чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед юніорів та молоді, що триває в албанському місті Дуррес, вони “викосили” вже десять медалей усіх достоїнств, а Камілла Конотоп та Марія Гангур здобули на місцевому помості по три нагороди найвищої проби. Обидві спортсменки “озолотолися” у віковій категорії: “двадцять три роки”. Конотоп домінувала у вазі до 59 кілограмів. Встановивши у ривку молодіжний рекорд Європи – сто чотири кілограми, вихованка заслуженого тренера України Валерія Нікуліна товкнула в другій вправі -сто шістнадцять кіло і остаточно застовбила за собою перемогу у двоборстві з результатом – двісті двадцять кілограмів. Найближчу конкурентку-італійку Лукрецію Мажистріс Конотоп випередила на дев’ять кіло. Ще одна підопічна Нікуліна – Марія Гангур виконала головну роль у вазі до шестидесяти чотирьох кілограмів, але змусила всю Україну хвилюватися. Ривок дався харків’янці тяжко і вона цілком могла його провалити. Здолати дев’яносто вісім кілограмів вдалося лише з третього разу. У поштовху Марія виступила впевненіше. Піднявши в другій спробі сто шістнадцять кіло, Гангур набрала в сумі двісті чотирнадцять кілограмів і стала чемпіонкою Європи серед молоді. Суперниці програли багато. Вікторія Вовк із Польщі – 20 кілограмів, “бронзова” француженка Лорен Фовель – двадцять два. Чотири нагороди харківські спортсменки взяли у юніорських баталіях (U20). Аліна Захарченко, пропустивши вперед свою співвітчизницю Ольгу Івженко, посіла друге місце у вазі до п’ятдесяти дев’яти кілограмів. “Малу” срібну медаль вона заробила у ривку, в поштовху – “бронзу”. Світлана Самуляк піднялася на європейський п’єдестал у вазі до 55 кілограмів, показавши третій результат у ривку.

У місті Рівно завершився чемпіонат України з боксу за участю спортсменів не старше двадцяти двох років. Завершився тріумфом харків’ян. Здобувши три золоті, три срібні та дві бронзові медалі, вони здобули загальнокомандну перемогу. Двох чемпіонів підготували заслужений тренер країни Сергій Данильченко та Віталій Яровий. Павло Коваленко був першим у ваговій категорії до п’ятдесяти чотирьох кілограмів, його колега зі школи вищої спортивної майстерності, бронзовий призер чемпіонату Європи (U22) Богдан Толмачов переміг у напівважкій вазі. У фінальному “дербі” він здолав свого земляка Матвія Ражбу. Ще одне “золото” до командної скарбнички додав віце-чемпіон світу серед молоді Ілля Тогобицький, який представляє КДЮСШ “ХТЗ”. Вихованцю старшого тренера збірної області Валерія Даниленка та Богдана Даниленка не було рівних у вазі до вісімдесяти шести кілограмів. Данило Яковлєв і В’ячеслав Бригаденко удостоїлися срібних нагород в категоріях до шістдесяти семи та сімдесяти одного кілограма відповідно. Бронзовими виступами на рівненському рингу відзначилися легковаговик Руслан Цикало та “тяж” з 9-ї ДЮСШ Юрій Блудов, якого до змагань готував метр вітчизняного боксу Віктор Демченко. Загалом, у чемпіонаті України (U22) брали участь спортсмени з дев’ятнадцяти областей та Києва.

Чотирнадцята чемпіонка світу з шахів Ганна Ушеніна додала до своїх численних титулів перемогу на клубному Кубку Європи в австрійському Майрхофені. Харків’янка стала володаркою континентального трофею у складі місцевої команди ASVOe Памхаген. Вона набрала на другій дошці п’ять очок у семи турах. В активі Ушеніної, у тому числі, перемога над десятою чемпіонкою світу Антоанетою Стефановою із Болгарії, яка виступала за клуб “Монте-Карло”. Харківська шахистка обіграла її чорними фігурами. Австрійський клуб уперше виграв Кубок Європи.

Вихованець харківського клубу олімпійського карате “Тайкан” Єлісей Міллер заявив про себе на на міжнародному рівні, зробивши переможний “дубль” на Відкритому Кубку Фінляндії. Він виграв дві золоті медалі у віковій категорії: “чотирнадцять років”. В куміте Єлисей виступав у вазі до сорока п’яти кілограмів, де йому протистояли шість місцевих учасників, з якими змагатися на їх території, як відомо, завжди важко, але можливо. Підопічний заслуженого майстра спорту Анни Ястребової та Дарії Кондратюк провів на тамтешніх татамі три бої, в одному переміг із мінімальною перевагою, у двох – розробив суперників “під нуль”. У фіналі індивідуального ката Міллеру так само протистояв фінський каратист Сантері Ваара. Суперники виявилися гідними один одного, але судді віддали перевагу тринадцятирічному харків’янину, оцінивши його старання на чотирнадцять сотих бала вище.