Спортивні новини Харкова | 21.03.2023

21.03.2023 14:50   -

У канадському Маркемі завершився перший етап Кубка світу з синхронного плавання, в якому брали участь представники 22 країн. Українська збірна, складена виключно з харківських спортсменок, виступала у чотирьох фіналах і у всіх піднялася на п’єдестал. Підопічні Світлани Саїдової, Олесі Зайцевої та Валерії Меженіної здобули по дві золоті та срібні медалі. Марта Федіна виграла технічну програму соло, обійшовши срібну призерку, японку Юкіко Інуї на два з половиною бали. Ще одно «золото» харків’янки «взяли» в акробатиці. Перемога у цій видовищній дисципліні, яка раніше називалася хайлайт, вийшла за явною перевагою. Найближчих конкуренток з Японії Владислава та Марина Алексіїви, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар’я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко випередили майже на 21 бал. Срібні нагороди завоювали сестри Алексіїви. Бронзові призерки токійської Олімпіади посіли другі місця в технічній і довільній програмах дуетів. Другий етап Кубка світу відбудеться на початку травня у французькому Монпельє.

Володимир Кочанов приніс Україні срібну медаль молодіжного чемпіонату Європи з вільної боротьби, в якому брали участь спортсмени не старше двадцяти трьох років, і який проходив у столиці Румунії – Бухаресті. Вихованець четвертої ДЮСШ, а нині студент Харківського Національного університету імені Каразіна піднявся на другу сходинку континентального п’єдесталу у ваговій категорії до 125 кілограмів якраз напередодні свого 20-річчя. Результат більш ніж чудовий. Кочанов був наймолодшим учасником важкого дивізіону, у якому вікові борці мають перевагу за рахунок фізичної сили. Стартову сутичку підопічний заслуженого тренера України Миколи Чинцова та Святослава Хоменка програв фіналісту чемпіонату світу U23 Соломону Манашвілі з Грузії, але в наступному колі його кривдник був дискваліфікований за бійку, відповідно, харків’янин пройшов у півфінал, де лише за 47 секунд “заспокоїв” старшого на три роки вірменського борця Мартіна Симоняна. У фінальному поєдинку Володимир Кочанов поступився лідеру болгарської “молодіжки” Георгію Любомирову Іванову і став віце-чемпіоном Європи.

Молоді та амбітні дзюдоїсти у Харкові теж є. 17-річний Назар Вісков виборов срібну медаль на Кубку Європи в Ризі. Для студента Національного юридичного університету це був лише другий дорослий міжнародний турнір у кар’єрі, але проявив він себе впевнено. Вісков боровся у вазі до 60 кілограмів і до фіналу виграв три зустрічі. Все – достроково. У підгрупі переміг “іпоном” польського дзюдоїста Ігора Блажчака та словенця Давида Старкеля, у півфінальній дуелі «зупинив» представника Естонії Марка Циркіна. Продовжити переможну серію у фіналі Назару не вдалося. Він програв двадцятирічному ізраїльтянину Адаму Язану. “Срібло” ризького етапу Кубка Європи – перша нагорода Віскова на дорослому рівні. Готував харківського спортсмена до змагань його батько та тренер Дмитро Вісков. Загалом українські дзюдоїсти здобули у столиці Латвії одну золоту та дві срібні медалі.

Збірна України з регбі-15 завершила у “мажорі” чемпіонат Європи у дивізіоні “Трофі”. У четвертому турі підопічні Валерія Кочанова зустрічалися в хорватському Спліті з національною командою Швеції та після сумбурного дебюту приголомшили номінальних гостей спробою, реалізацією та штрафним. На 38-й хвилині скандинави зі штрафного скоротили відставання, але за час, що залишився до перерви, українські регбісти збільшили перевагу до чотирнадцяти ігрових очок – 17:3. У другому таймі вони остаточно “зігнули” шведів. Додавши до свого активу двадцять один пункт і дозволивши супернику відповісти лише на дванадцять балів, українці здобули перемогу з великим рахунком – 38:15. Найкращим гравцем матчу став Антон Шашеро. Здійснивши дві спроби, забивши 5 реалізацій та штрафний, флай-хав чемпіона Грузії -“Батумі” приніс переможцям 23 очки. По одній спробі занесли Микола Карасевич, Денис Примушенецький та гравець харківського “Олімпу” Олексій Новіков. У турнірній таблиці збірна України з дев’ятьма балами піднялася на другу позицію. Лідирує Швейцарія, в активі якої 15 очок. Остаточний розподіл місць у дивізіоні “Трофі” стане відомим 1 квітня.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

«Політехнік» продовжує боротьбу за нагороди баскетбольного чемпіонату України у вищій лізі. Завершивши перший етап у своїй групі на третьому місці, харків’яни вийшли до вісімки кращих команд, які розбиті на два квартети. Підопічні Валентина Кулібаби провели вже у Рівному перші матчі з усіма своїми суперниками. У двох зустрічах вони перемогли. Київський «Селф Мейд» здолали з перевагою у 9 очок – 76:67, збірну Сумської області-СУМДУ обіграли з рахунком 66:60. Самим результативним гравцем став форвард «політехників» Максим Мочалов, який набрав у цих матчах 39 та 34 ігрових пункти відповідно. В поєдинку з БК «Рівне-ШВСМ» «Політехнік» провалив стартову чверть, програвши її з різницею в сімнадцять очок – 14:31. Надалі харківські баскетболісти намагалися організувати погоню, але дістати господарів майданчику не змогли. Поразка – 90:100. В таблиці «Політехнік», маючи дев’ять очок, посідає друге місце. Очолює другу групу рівненська команда, яка у домашньому турі здобула максимальні три перемоги. Наступні матчі з цими ж суперниками харків’яни проведуть з 31 березня по 2 квітня.

ОСТАННІ НОВИНИ