Спортивні новини Харкова | 17.12.2022

17.12.2022 21:03   -

На чемпіонаті світу з важкої атлетики, що триває у столиці Колумбії – Боготі, Харків у складі збірної України представляли Каміла Конотоп, Марія Гангур та Ірина Деха. Розжитися медалями у двоборстві їм не вдалося, а в окремих вправах харківські спортсменки здобули дві нагороди. Обидві – у ривку. “Золото” виграла заслужений майстер спорту Ірина Деха, яка виступала у ваговій категорії до вісімдесяти одного кілограма. Підопічна Євгена Шилова послідовно підняла сто сімнадцять, сто двадцять і сто двадцять два кілограми. Компанію на п’єдесталі їй склали ще одна українська учасниця Аліна Марущак та китаянка Лян Сяомей. Перша вправа – вище всяких похвал, поштовх – важкувато. Ірина взяла лише початкові сто тридцять вісім кілограмів. Два підходи на сто сорок два кіло виявилися невдалими – шосте місце. У двоборстві Деха з результатом – двісті шістдесят кілограмів стала четвертою. Каміла Конотоп здобула малу бронзову медаль у вазі до п’ятдесяти дев’яти кілограмів.

Ірина Деха – головна претендентка на звання кращої спортсменки Харківської області у грудні, а в листопаді “Спортивної зіркою Слобожанщини” було визнано чемпіонку світу з боксу серед молоді Вероніку Накоту. На планетарному турнірі в іспанській Ла-Нусії вісімнадцятирічна харків’янка здобула титул у ваговій категорії до сімдесяти кілограмів. У фінальному бою вихованка заслуженого тренера України Олександра Улановського здолала дворазову чемпіонку Азії Азізу Зокірову з Узбекистану роздільним рішенням суддів – три: два. Досягнення особливо дороге. Це перша золота медаль молодіжного чемпіонату світу в історії українського жіночого боксу. Призу регіонального відділення Національного олімпійського комітету у Харківській області Накота удостоюється вже втретє. Улановський оформив хет-трик у номінації “кращий тренер місяця”.

У продовженні “Спортивних новин” – підсумки чергових змагань з віджимань у рамках проекту “Незламні діти війни”. Вони проходили в онлайн-форматі, брали участь діти віком від шести до тринадцяти років, які у червні мають намір встановити рекорд України у категорії “Естафета віджимань”. Це велика мета і щоб реалізувати задумане, треба багато тренУватись, і звичайно, вірити в себе. Юні спортсмени займаються під керівництвом своїх тренерів Олени Привалової та Миколи Хомякова п’ять разів на тиждень. Ну а змагання – найкраще тренування. Данило Карякін та Василиса Петля перемогли у категоріях: “шість-вісім” та “дев’ять-одинадцять років” відповідно. Вони віджалися за одну хвилину по сорок разів. Роман Пєтков, зробивши п’ятдесят вісім віджимань, був першим у віковій групі: “дванадцять років плюс”, Всеволод Привалов став срібним призером. Всеволод Бронніков, Семен СеменЕнко та Михайло Говоруха удостоїлися спеціальних грошових призів за найкращі результати у підготовчому періоді, за які вони змагалися протягом шести тижнів. Наступні змагання заплановані на січень.

На чемпіонаті України з греко-римської боротьби у віковій категорії: “двадцять років”, що відбувся у Тячові, харків’яни виграли одну золоту, три срібні та три бронзові медалі. Сильніше на місцевих килимах проявив себе Станіслав Соболь. Дев’ятнадцятирічний представник КДЮСШ “ХТЗ” став чемпіоном у вазі до сімдесяти семи кілограмів. Вигравши на шляху до фіналу три битви, він у головному поєдинку здолав “класика” з Донецької області Івана ЦИбанєва. У першому періоді Соболь набрав чотири бали, після відпочинку заспокоївся, дозволив супернику скоротити відставання до мінімуму, але перемогу не втратив чотири: три. Дмитро Васильєв боровся за “золото” у категорії до шістдесяти семи кілограмів. У фіналі учневі Юрія та Димитрія Тимченка протистояв лідер збірної Запорізької області Імет ХуджадзЕ, який у підсумку і не дозволив харків’янину піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. Васильєв – срібний призер. Руслан Абдієв, якого до тячівських баталій готували тренери спортивного клубу “Хвиля” Віктор Клінцов та Юрій Протопопов, зупинився за крок від чемпіонства у вазі до вісімдесяти двох кілограмів. У фінальній сутичці він зустрічався з місцевим фаворитом Іваном Чмирьом. Зустріч вийшла небагатою на події, борці отримали по одному балу за активність і все. Оскільки закарпатський спортсмен удостоївся цього заохочення після харків’янина, він і був оголошений переможцем. Абдієв отримав срібну медаль. Важкоатлет з КДЮСШ “ХТЗ” Дмитро Стрижекозін став віце-чемпіоном у категорії-до ста тридцяти кілограмів. У фіналі сімнадцятирічний вихованець Сергія Рутенка та Євгена Буряка програв старшому на два роки вінничанину Віталію ЧерторИнському, але друге місце – це безперечний успіх. Данило Рильцев, Емін Ісаєв та Максим Головатий відборолися у Тячові на “бронзу”. У загальнокомандному заліку чемпіонату України U20 з греко-римської боротьби збірна Харківської області посіла друге місце після Києва.