Спортивні новини Харкова | 16.09.2022 (відео)

16.09.2022 15:26   -

Дзюдо в перекладі з японської означає “м’який” або “гнучкий шлях”. Харківський дзюдоїст Назар Вісков перебуває на вірному шляху. Чергового успіху сімнадцятирічний студент Національного юридичного університету досяг у Празі на чемпіонаті Європи серед юніорів не старше двадцяти одного року, ставши бронзовим призером у ваговій категорії до шістдесяти кілограмів. Він одразу завзято взявся за справу і у стартовій зустрічі поклав “іпоном” лідера збірної Ізраїлю Йонатана Векслера. У другому колі Віскову протистояв австрієць Маркус Ауер. Боровся він добре, але й його харків’янин змусив піти з татами достроково. У чвертьфіналі аналогічна доля спіткала представника однієї з найсильніших команд світу –Франції -Енцо Жана, якого Назар так само переміг достроково. За вихід у фінал Вісков зустрічався зі старшим на три роки азербайджанцем Тураном Байрамовим. Досвід, і зіграв головну роль в цьому протистоянні. Байрамов переміг і вийшов у фінал, харківський дзюдоїст у битві за континентальну “бронзу” бився з дев’ятнадцятирічним Олександром Матейєм з Румунії, який у підсумку не встояв перед умінням і натиском Віскова. Харків’янин виграв зустріч “іпоном”. У нинішньому сезоні Назар під керівництвом свого батька та тренера Дмитра Віскова завоював командне “золото” та особисту “бронзу” чемпіонату Європи (U18), зробив срібно-бронзовий дубль на шістнадцятому літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, на кадетському чемпіонаті світу посів п’яте місце у змішаному командному турнірі. У липні Назара Віскова було визнано найкращим спортсменом Харківської області.

“Спортивними зірками Слобожанщини” у серпні стали збірна Харківської області із синхронного плавання та борець Михайло Вишнівецький. Синхроністки під прапором національної збірної показали себе у всій красі на чемпіонаті Європи з водних видів спорту у Римі. Підшефні заслужених тренерів України Світлани Саїдової, Валерії Меженіної та Олесі Зайцевої були першими у всіх видах програми, в яких брали участь. “Намив” у римській акваторії вісім золотих нагород, Марта Федіна, Владислава та Марина Олексієви, Вероніка Гришко, Олеся Дерев’янченко, Ангеліна Овчиннікова, Валерія Тищенко, Софія Мацієвська, Анастасія Шмоніна та Дарія Мошинська очолили медальний залік. Вишнівецький підтримав високий авторитет харківського спорту та греко-римської боротьби на юніорському чемпіонаті світу (U20), який проходив у Софії. Михайло здобув перемогу у найважчій і найпрестижнішій ваговій категорії – до ста тридцяти кілограмів. У фіналі учень Юрія та Димитрія Тимченка здолав іранського “класика” Фардіна Шабана Хедаяті. Загалом на софійських килимах Михайло Вишневецький виграв чотири сутички та до титулу чемпіона Європи серед юніорів додав планетарне “золото”.

Уляна Безфамільна стала переможницею сорок сьомого Міжнародного турніру з боксу, що відбувся у польському місті Глівіце. Вихованка Харківської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи “Восток” була першою в юніорській категорії у вазі до п’ятдесяти чотирьох кілограмів. У фінал Безфамільна кваліфікувалася автоматично після того, як місцева спортсменка відмовилася від бою і на ринг не вийшла, а в головному поєдинку їй протистояла Тара-Генрієт Вогельс з Нідерландів. Харків’янка, вміло використовуючи, у тому числі, перевагу в антропометрії, боксувала більш ефективно, тому власне й здобула заслужену перемогу. Готували Уляну Безфамільну до змагань майстер спорту СРСР Сергій Верходанов, Микита Пташко та Вероніка Шакшуй. У жіночому турнірі молодіжна збірна України з чотирма золотими, однією срібною та чотирма бронзовими медалями посіла перше загальнокомандне місце. Дві “бронзи” заробили харків’янки – Радміла Родіонова та дворазова чемпіонка Європи серед молоді, майстер спорту України міжнародного класу Вероніка Накота, які представляють клуб боксу “Авангард” та КДЮСШ “ХТЗ”. Підопічні заслуженого тренера України Олександра Улановського та Юрія М’яких піднялися на п’єдестал у вагових категоріях до шістдесяти шести та сімдесяти кілограмів відповідно. Загалом у змаганнях брали участь збірні із двадцяти однієї країни. Другий результат у медальному заліку показали польські спортсменки, замкнула трійку найкращих -Норвегія.

За футбольними новинами вирушаємо до Швейцарії, де у четвертій національній лізі жіночого чемпіонату цієї країни виступає молодіжна команда ЖФК “Житлобуд-1”, складена з гравчинь не старше двадцяти одного року. Виступає вона під назвою “Віпкінген-Ж-3” і робить це дуже успішно. У трьох турах харків’янки здобули максимальні дев’ять очок. У дебютному матчі молоді обдарування Ганни Покус “винесли” “Талвіль” “всуху” – шість: нуль, з командою “Етвіль” розправилися ще жорсткіше, “відвантаживши” їй вісім м’ячів, а потім “розбили” “Відікон” – п’ять: нуль. З трьома перемогами “Віпкінген-Ж-3” лідирує у першій групі. ФК “Хорген”, що займає другу позицію, харківські футболістки випереджають за найкращим співвідношенням забитих та пропущених м’ячів. Перший етап у всіх трьох групах четвертого дивізіону завершиться в середині листопада, після чого настане перерва. Відновиться чемпіонат ближче до весни.