Спортивні новини Харкова | 14.09.2022

14.09.2022 13:40   -

Харків’яни Андрій Кулик та Ярослав Фільчаков виграли дві бронзові нагороди на чемпіонаті світу з греко-римської боротьби у Белграді. Обидва борці вперше піднялися на планетарний п’єдестал. Кулик – у ваговій категорії до сімдесяти двох кілограмів. Почався турнір для двадцятитрирічного харківського “класика” з поразки від місцевого фаворита та майбутнього чемпіона Алі Арсалана. Невдача – не біда. Кулик пережив стартову осічку стійко, повернув собі спокій, впевненість і надалі його було не зупинити. Перемігши чемпіона Європи Роберта-Атілу Фріча з Угорщини та володаря “бронзи” попередньої першості світу литовця Криштупаса Слейву, учень заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Димитрія Тимченка отримав другий шанс поборотися за медаль. Цей шанс він уже не змарнував. У сутичці за третє місце Андрію протистояв досвідчений француз Ібрагім Ганем, але харків’янин виявився сильнішим. Всього на один бал -чотири: три, але сильніше і від того бронзова нагорода Андрія Кулика особливо дорога. Ще один випускник Харківського державного біотехнологічного університету і вихованець тренерського тандему Тимченко-Ярослав Фільчаков “забронзовів” у вазі до вісімдесяти двох кілограмів. У кваліфікації він прибрав з килима словака Дениса Хорвата достроково -дев’ять: нуль. В одній восьмій фіналу взяв гору над лідером збірної Індії Сінгхом Харпритом -три: один, у чвертьфіналі змусив капітулювати іранського борця Пежмана Солтанмурада Поштама з перевагою в три бали – п’ять: два. Продовжити переможну серію Фільчакову завадив турок Бурхан Акбудак, який у Белграді позбавився приставки “віце” і став чемпіоном світу. Півфінальну зустріч він виграв із рахунком -п’ять: один. Поєдинок за медаль для харківського спортсмена та його суперника, фіналіста квітневого чемпіонату Європи Гели Болквадзе з Грузії вийшов дуже складним однаково, але Ярослав Фільчаков вистояв, переміг – три: один і в нагороду за це отримав “бронзу”. У категорії до сімдесяти семи кілограмів Україну на белградському чемпіонаті світу представляв Ясаф Зейналов. “Приклавши” у першій сутичці австрійського борця Петера Каліша – вісім: нуль, харків’янин поступився за вихід до чвертьфіналу сербу Віктору Німецю чотири бали і завершив виступ.

Збірна України з регбіліг, складена з гравців не старших дев’ятнадцяти років, справила сенсацію на юніорському чемпіонаті Європи в італійському Удіне. Вона посіла високе четверте місце. Українські регбісти вирушили на континентальний турнір без ігрової практики, не тренуючись майже півроку, і зібравшись разом лише у серпні на два короткі збори. Ось, власне, і вся підготовка. Але підопічні старшого тренера збірної Ігоря Юркіна та консультанта команди, заслуженого тренера України Геннадія Веприка не виявили боязкості і вже на попередньому етапі “пошуміли” дуже голосно. Здобувши в шести матчах три перемоги – над італійцями, сербами та ірландцями із загальним рахунком – двадцять вісім: шістнадцять, вони пробилися до півфіналу, де поступилися чинним чемпіонам Європи – французам. У битві за “бронзу” “жовто-сині” билися з Уельсом і дали грізному супернику справжній бій. Так, програли-сім: тридцять два, але це зовсім не та поразка, після якої посипають голову попелом. Українці виглядали гідно. Втім, як і протягом усього турніру. Не дивно, що капітан української команди Євген Чечьота та його одноклубник із харківського “Легіону XIII” Давид Зазимко були включені до символічної збірної чемпіонату Європи (U19) з регбіліг. Золоті медалі здобули англійці, які у фінальному матчі здолали регбістів із Франції з перевагою у два очки – чотирнадцять: дванадцять.

Харківські фігуристи Марія Пінчук та Микита Погорєлов стали бронзовими призерами третього етапу “Гран Прі” серед юніорів, що відбувся у столиці Латвії -Ризі. Вони посіли третє місце у спортивних танцях. Дворазові переможці юніорських чемпіонатів України, видавши два яскравих і чудових за своєю красою та виконанням прокати, завершили змагання з новим особистим рекордом – сто п’ятдесят і двадцять вісім сотих балів. Треті Пінчук і Погорєлов були і в ритм-танці, і в довільній програмі. Удостоївшись “бронзи”, учні заслуженого тренера України Галини Чурилової та Мар’яни Козлової принесли країні першу за три роки медаль юніорського “Гран Прі”, а також заробили одинадцять залікових очок. Виграв ризький турнір німецький танцювальний дует: Дар’я Грімм-Михайл Савицький, які набрали сто шістдесят один і сорок два соті бали. Чотири з половиною бали їм поступилися канадці – Сандрін Готьє та Кентен Тірен. Черговий етап “Гран Прі” з фігурного катання серед юніорів пройде у другій половині вересня в Єревані.

Харківські легкоатлети вибороли вісім медалей на чемпіонаті країни в Луцьку. Тетяна Білик взяла “золото” у семиборстві, майстер спорту України міжнародного класу Ганна Міщенко фінішувала другою на дистанції тисяча п’ятсот метрів з результатом – чотири хвилини тридцять дев’ять та п’ятдесят шість сотих секунди. Від дворазової чемпіонки Європи Наталії Кроль із Рівного вона відстала на дві та сорок чотири соті секунди. Оксана Мартинова, Софія Ромасюк та Євген Максименко розжилися “сріблом” у стрибках у довжину, штовханні ядра та метанні диска відповідно. Ярослав Ісаченко став бронзовим призером у чоловічій “довжині”, Лілія Клінцова посіла третє місце у стрибках у висоту, Тетяна Гамора – у стрибках із жердиною.