Спортивні новини Харкова | 12.08.2022 (відео)

12.08.2022 18:38   -

Жіноча збірна України з харків’янкою Ганною Ушеніною у складі виграла Всесвітню шахову Олімпіаду в індійському Ченнаї. Перемігши у заключному турі польську команду – три: один, українки набрали вісімнадцять очок і випередили збірну Грузії за додатковими показниками. Разом з Ушеніною “золото” “кували” Марія та Ганна Музичук, Наталія Букса та Юлія Осьмак. Підшефні харківського капітана української збірної Михайла Бродського не програли на турнірі жодного матчу, а Ушеніна, яка показала на третій дошці другий результат, стала дворазовою олімпійською чемпіонкою. Першу перемогу вона здобула шістнадцять років тому в Турині. Бронзових медалей удостоїлися індійські шахістки. Чоловіча збірна України завершила змагання на двадцять дев’ятій підсумковій позиції. Загалом у сорок четвертій Всесвітній шаховій олімпіаді брали участь сто вісімдесят вісім чоловічих та сто шістдесят дві жіночі команди.

Збірна України з синхронного плавання, складена виключно з харківських дівчат, переможно розпочала чемпіонат Європи з водних видів спорту, який стартував у столиці Італії -Римі. У перший день змагань Марина та Владислава Олексієві, Марта Федіна, Вероніка Гришко, Олеся Дерев’янченко, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко себе показали та інших залишили позаду в технічній програмі груп. Італійки відстали більше, ніж на два бали, “бронзові” француженки – на чотири з половиною. “Золото” – історичне. Перше для українських синхроністок у цьому виді програми на чемпіонатах континенту.

Українські каратисти, в тому числі, й харків’яни, успішно виступили на VI Європейських студентських іграх у Лодзі. Завоювавши на місцевих татамі п’ять золотих, чотири срібні та сім бронзових нагород, вони очолили медальний залік. Успішно здали літню спортивну сесію студенти Харківської Академії фізичної культури. Дмитро Чернов, Олександр Черняєв, Олександр Косяк, які представляють клуб “Норвен” (Куп’янськ), одноклубники з “Тайкана” Айман Такзіма і Артем Обухов, та вихованець карате клубу “Вагр” Максим Бугайов посіли друге місце у чоловічому командному куміте. Вони відразу взяли курс на п’єдестал, “побивши” у стартовому поєдинку британців із рахунком-три: один. Італійську команду перемогли під нуль, у півфіналі переконали здатися каратистів із Туреччини. У фіналі з македонцями “інфізівці” доклали максимум зусиль для перемоги, але цього разу успіх був на боці суперників. Чернов, Черняєв, Косяк, Такзіма, Обухов та Бугайов стали срібними призерами VI Європейських студентських ігор.

Власні міжнародні спортивні змагання є й у діючих та відставних співробітників поліції, пожежної служби, митної та пенітенціарних систем. Вони так і називаються – Всесвітні ігри поліцейських та пожежних. Проводяться раз на два роки, перші-відбулися тисяча дев’ятсот вісімдесят п’ятого року в Сан-Хосе, нинішні, дев’ятнадцяті за ліком -в Роттердамі. Учасники боролися за нагороди у шістдесяти трьох видах спорту, в єдиній зимовій дисципліні – хокею Україну представляла команда “Динамо Харків Поліція”. Представляла гідно. Харківська хокейна дружина, відома граючим тренером, майстром спорту СРСР Сергієм Акуловим, відомим бійцем, чемпіоном світу та Європи з панкратіону Василем Новіковим та капітаном команди Олександром Омельченком, провела у Дивізіоні II шість матчів. У плей-офф харків’яни мінімально поступилися вогнеборцям з Ванкувера ноль: один, а у найрезультативнішому поєдинку за третє місце “розкатали” місцеву команду “Де Левен” з перевагою в п’ять шайб – одинадцять: шість і стали володарями бронзових медалей. Але не хокеєм єдині. У тенісному турнірі на другу сходинку п’єдесталу піднялася донька Сергія Акулова -Яна Пок. Змусивши скласти ракетки суперниць із Нідерландів та Швейцарії, і поступившись спортсменці з Таїланду, вона виборола “срібло”. Загалом на Всесвітніх іграх поліцейських та пожежних збірна України виграла шість золотих, шість срібних та дві бронзові нагороди.

За футбольними новинами переїжджаємо до Щасливого Київської області, де “Металіст 1925” продовжує підготовку до нового сезону. Як харків’яни проявлять себе у чемпіонаті України, зараз можна лише гадати, але у контрольних матчах вони виглядають чудово. Ось і колег з Прем’єр-Ліги з “Олександрії” обіграли. Перемога вийшла вольовою. У першому таймі підопічні Валерія Кривенцова пропустили гол від Максима Третьякова. Відпочинок пішов на користь харківській команді. На п’ятдесят першій хвилині Ігор Курило забив м’яч у відповідь, на вісімдесят восьмий-підсумок спарингу підвів Ілля Зубков. Два: один -“Металіст 1925”. У першому турі “Металіст 1925” зіграє з “Шахтарем” у гостях. Це буде 23 серпня.

Олександр Шаріков, Світлана Бреус