Спортивні новини Харкова | 11.10.2022

11.10.2022 18:06   -

Хорошого фехтувальника може зупинити тільки інший хороший фехтувальник. Зупинити харківського шпажиста Андрія Опанасенка на міжнародному турнірі “Сателіт”, який проходив у швейцарській Женеві, і який зібрав понад сто учасників із сімнадцяти країн, вдалося лише французу Матіасу Бабіані, та й то лише у фіналі. На груповому етапі дев’ятнадцятирічний учень заслуженого тренера України Ірини Одокієнко виграв чотири поєдинки з п’яти, у турі прямого вибуття змусив скласти зброю п’ятьох суперників -ще одного французького “мушкетера” Батіста Боноде, тріо італійців – Ніколо Дель Контрасто, Маттіа Лояконо та Андреа Барольо, у півфіналі здолав свого співвітчизника Михайла Краснюка з Дніпра з перевагою в один укол-п’ятнадцять: чотирнадцять. З аналогічним рахунком завершився й фінальний поєдинок Андрія Опанасенка з Бабіані, але на користь шпажиста із Франції. У підсумку харків’янин удостоївся “срібла”, Краснюк та місцевий фаворит Олекси Байяр стали бронзовими призерами. Ще один харківський учасник женевського “Сателіта” Роман Самойлов посів восьме місце.

Харківські футболістки продовжують громити суперників у чемпіонаті Швейцарії. Молодіжна команда ЖФК “Житлобуд-1”, складена з гравців не старше двадцяти одного року, яка виступає в четвертій національній лізі під назвою “Віпкінген-Ж-3”, продовжила свою переможну серію до п’яти матчів. Черговою жертвою став “Адлісвіль”, який напередодні вояжу до Цюріха займав п’яте місце, маючи на шість очок менше. Але підопічні Ганни Покус були фаворитками цього протистояння не тільки і не стільки з цієї причині. Цифри та турнірні розклади на футбольному полі нічого не вирішують. Гра, яку харків’янки демонструють у неординарному для себе сезоні, “напружує” інші команди і дає результат. “Адлісвіль” вони “роздавили” з переконливим рахунком – дев’ять: нуль. Чотири м’ячі “відвантажили” до перерви. На двадцять першій та тридцять першій хвилинах “дуплетом” вистрілила Валерія Літус, на двадцять третій і тридцять шостий – відзначилися Дар’я Патрікеєва та Ольга Войтенко. У другому таймі “Адлісвіль” остаточно “посипався”, а господарі домінували за всіма статтями. Двічі чужі ворота вразила Ганна Ніколаєнко, Валерія Літус “оформила” “покер, один гол у свій актив записала Олександра Літус. Набравши максимальні п’ятнадцять очок, “Віпкінген 3 -“Житлобуд-1” (U21) очолює першу групу. Група переслідування, до якої входять три команди -“Хорген”, “Відікон” та “Шлірен”, відстає на досить пристойну відстань – на шість турнірних балів. Шістнадцятого жовтня харків’янки зіграють із одним із аутсайдерів таблиці – клубом “Лайонесс” в гостях.

“Харківські Берсерки”, здолавши на старті нового чемпіонату України ХК “Київ” в овертаймі -два: один, у другому турі зустрічалися із ще столичним клубом – “Соколом”. Це було серйозне випробування. Суперник непростий – переможець минулої першості країни і до того ще й дуже злий після “сухої” поразки від “Кременчука” у першому матчі сезону. На гру з харків’янами “соколи” вийшли з неймовірним настроєм і в першому періоді провели два голи. На дев’ятій хвилині воротаря “берсерків” Богдана Дяченка “прошив” шістнадцятирічний дебютант київської команди Гавриїл Симчук, незадовго до перерви перевагу подвоїв Вадим Мазур. Після відпочинку господарі льоду зусиллями Василя-Юрія Качана та Валентина Алексюка довели рахунок до великого – чотири: нуль. На початку третього ігрового відрізку нападник харківського клубу Євген Абаджян скоротив відставання, але Качан швидко повернув киянам комфортну перевагу, а на гол Філіпа Матвієнка, який реалізував “більшість”, влучним кидком відповів Мазур. Шість: два – “Сокіл” виграв і піднявся у таблиці на третє місце. “Харківські Берсерки” з двома турнірними балами займають четверту позицію. Лідирують “Кременчук” та “Дніпро”, в активі яких по шість очок. Загалом у нинішньому чемпіонаті України беруть участь шість команд.

У другому турі чоловічої волейбольної Суперліги України, який проходив у Чернівцях, «Юракадемія» виграла лише один матч. У стартовому поєдинку харків’яни здобули вольову перемогу над «Решетилівкою» з Полтавської області – три: два. Підшефні Сергія Коваленка перебували в ролі наздоганяючих після першої та третьої партій, віддавши їх із різницею у два очки. У другому та четвертому сетах вони ліквідували відставання, розбивши суперника з однаковим рахунком – двадцять п’ять: чотирнадцять. Вирішальну партію “юристи” взяли з перевагою п’ять м’ячів. Найрезультативнішим гравцем матчу став 38-річний догравальник харківської команди Ігор Антонюк. Досвідчений волейболіст приніс переможцям двадцять один бал. На жаль, розвинути стартовий успіх у двох наступних іграх другого туру “Юракадемія” не змогла. «Прометею» та «Житичам» харків’яни поступилися у чотирьох партіях. У турнірній таблиці вони займають із шістьма очками п’яте місце. Очолюють Суперлігу «Прометей» та «Епіцентр-Подоляни». Лідери мають по п’ятнадцять балів.