Спортивні новини Харкова | 09.12.2022

09.12.2022 19:50   -

Харківські боксери підтвердили свій традиційно високий рівень на чемпіонаті України, що відбувся в Яблуниці Івано-Франківської області. Вони виграли три золоті, одну срібну та три бронзові медалі. Переможними виступами на місцевому рингу відзначилися Павло Коваленко, учасник Олімпійських ігор-2020 у Токіо Ярослав Харциз та Богдан Толмачов. Харків’яни побили всіх своїх суперників у вагових категоріях до п’ятдесяти чотирьох, шістдесяти трьох з половиною та вісімдесяти шести кілограмів відповідно. Коваленка і Толмачова до чемпіонату готував Сергій Данильченко, Харциза -Віталій Знак. Кирило СтОянчев боровся за титул у другій важкій вазі, але поступився спортсмену з Київської області та удостоївся “срібла”. Володарями бронзових нагород стали Данило Дріжак, Матвій Ражба та Сергій Горсков, які виступали у категоріях до шістдесяти трьох з половиною, вісімдесяти та дев’яноста двох кілограмів.

Кубок України з вільної боротьби, що пройшов у Білій Церкві, приніс харківським спортсменам чотири медалі. У жіночому турнірі Дар’я Литовка стала другою у вазі до сімдесяти двох кілограмів, для чоловіків кубкові баталії вийшли бронзовими. Вони вибороли три нагороди з цього дорогоцінного металу. Дві “бронзи” харків’яни заробили у найважчій та найпрестижнішій ваговій категорії до ста двадцяти п’яти кілограмів, у якій змагалися чотирнадцять спортсменів. Відзначилися Володимир Кочанов та Дмитро Гаміловський – переможець та срібний призер недавнього чемпіонату країни серед юніорів не старше двадцяти років. Дев’ятнадцятирічний Кочанов в кваліфікації “приклав” у першому періоді Сергія Мохорта з Житомира, за вихід до півфіналу поступився киянину Андрію Власову три бали – один: чотири, у поєдинку за третє місце студент Національного університету імені Каразіна, за хвилину з невеликим поклав на лопатки ще одного столичного борця Андрія Гашенка. Гаміловський єдину поразку зазнав у півфінальній сутичці від майбутнього володаря трофея, сумчанина Олександра Колдовського, а бронзову медаль отримав без боротьби – його суперник на килим не вийшов. Демід Караченко, який представляє Харківський Державний Біотехнологічний університет, піднявся на п’єдестал у вазі до вісімдесяти шести кілограмів. У поєдинку за “бронзу” переможець першого Кубка світу зі спортивних єдиноборств серед студентів здолав Тимура Романюка з Волинської області з рахунком-чотири: нуль.

Чемпіонат країни з джиу-джитсу серед дорослих, молоді, юніорів, кадетів та юнаків зібрав у Тернополі учасників з десяти областей. Інтригу головного національного турніру визначали багато обставин, і насамперед те, що він був відбірним до збірної України на дві тисячі двадцять третій рік. Спортсмени Асоціації джиу-джитсу міста Харкова, який очолює Михайло Павлов, здобули у “файному місті” по дві золоті та срібні медалі. Станіслав Семенов став дворазовим чемпіоном у розділі “Файтінг”, в якому дозволені удари руками і ногами, кидки, болючі та задушливі прийоми. Він зробив переможний “дубль” у вазі до вісімдесяти п’яти кілограмів у двох вікОвих категоріях: “вісімнадцять-двадцять років” та “двадцять один плюс”. У розділі Не-ваза, де основна увага приділяється переведенню суперника в партер, а також технікам, що дозволяють швидко завершити поєдинок за рахунок задушливих або больових прийомів, харків’яни заробили два “срібла”. Данило Іллінський виступав у вазі до шістдесяти дев’яти кілограмів серед дорослих, на шляху до фіналу здобув у всіх зустрічах технічні перемоги, у битві за титул програв борцю з Києва і став віце-чемпіоном України. Наймолодша спортсменка харківської команди, восьмирічна Анастасія Єна зупинилася за крок від “золота” у вазі до тридцяти двох кілограмів у віковій групі: “десять-одинадцять років”. У фінальному поєдинку вона поступилася суперниці з Івано-Франківська два бали.

Харківські шорт-трекісти виявили собі на міжнародних змаганнях у польському Білостоку. Молодших скороходів обдаровували щедро – вони здобули медалі і на окремих дистанціях, і за сумою набраних очок, еліту нагороджували лише у багатоборстві. Втім, в образі ніхто не залишився. Тетяна Зарванська та Дмитро Покровський стали бронзовими призерами серед дорослих, у юнацьких льодових баталіях підопічні старшого тренера збірної Харківської області Віталія Сивака викосили дев’ять медалей усіх достоїнств. Особливо відзначилися Катерина Моїсеєва та Кирило Коваленко. Вони зібрали повні комплекти нагород на окремих дистанціях та перемогли у багатоборстві. Макар Міхно показавши третій результат у забігу на триста тридцять три метри, за підсумками зайнявши четверте місце.