Спортивні новини Харкова | 09.09.2022 (відео)

09.09.2022 19:10   -

Чемпіонат Європи з сумо завершився у польському Кротошині тріумфом українських спортсменів. Здобувши двадцять п’ять золотих, чотирнадцять срібних і шістнадцять бронзових нагород, вони одержали й впевнену загальнокомандну перемогу. Високу марку харківського спорту на континентальному турнірі підтримали Ганна Фоміцька та Олена Нікитинська, які завоювали по три медалі. Фоміцька виграла два “золота” та “срібло”. Переможний дубль вона “зробила” у вазі до вісімдесяти кілограмів. У стартовий день змагань харків’янка була першою у віковій групі: “двадцять один рік”, потім не залишила суперницям шансів у категорії U23. Віце-чемпіонкою Фоміцька стала в командному турнірі “стінка на стінку”, в якому збірна України U21 поступилася збірній Польщі. Для Олени Нікитинської цьогорічне “Євро” вийшло виключно “срібним”. Харків’янка боролася у трьох фіналах у вазі до шістдесяти п’яти кілограмів у U21, U23 та серед жінок, робила все можливе, але піднятися на вищу сходинку п’єдесталу не вийшло. Прикро, проте тепер є величезний стимул рухатися далі, ставати сильнішою та перемагати. Готували харківських спортсменок до чемпіонату Європи головний тренер збірної України Любов Коробко, почесний президент національної Федерації сумо Сергій Коробко та Антон Чуєв.

На етапі “Гран Прі Угорщини” з легкої атлетики, який приймало місто Папа, харків’янки виграли два “срібла”. Фіналістка токійської Олімпіади Марина Килипко посіла друге місце у стрибках із жердиною. Рекордсменка України подолала чотири метри тридцять один сантиметр. Аналогічну висоту взяли ще дві учасниці – німецька спортсменка Жаклін Отчер та угорка Ханга Клекнер, які удостоїлися «золота» та «бронзи» відповідно. На рубежі чотири сорок один усі три медалістки зазнали невдачі. Катерина Табашник піднялася на п’єдестал у стрибках у висоту з результатом – один метр вісімдесят шість сантиметрів. Надалі вона штурмувала метр дев’яносто, але ця висота харківській спортсменці не підкорилася. Її головна суперниця Сафіна Садуллаєва, яка представляє Узбекистан, з другої спроби перелетіла планку та виграла змагання. Замкнула трійку найкращих місцева стрибунка Барбара Сабо – один метр вісімдесят три сантиметри.

Волейбольна збірна України з десятьма екс-гравцями харківських клубів “Локомотив” та “Юракадемія” у складі завершила виступ на чемпіонаті світу, який проходить у Польщі та Словенії. Продовжити подальше просування турнірною сіткою та вийти до півфіналу підопічним Угіса Крастіньша не дозволили словенці, які здобули вольову перемогу – три: один. Українські волейболісти виграли стартовий сет упевнено, з перевагою у сім очок, проте розвинути цей успіх не змогли. Наступні три партії залишилися за господарями Євро -двадцять шість: двадцять чотири, двадцять п’ять: дев’ятнадцять, двадцять п’ять: двадцять п’ять: двадцять три. Цьогорічний чемпіонат світу був для збірної України другим в історії, а до чвертьфіналу і відповідно до вісімки найкращих команд планети вона пробилася вперше. У 1998 року українці посіли десяте місце.

Збірна України з регбіліг пише історію на чемпіонаті Європи U19, який триває в італійській Удінезе. “Жовто-сині” посперечаються за бронзові медалі. На першому етапі вони досить переконливо розправилися з господарями континентального турніру – італійцями, обігравши їх з перевагою у вісім очок – чотирнадцять: шість, здолали Сербію з рахунком – два: нуль, завдали поразки одноліткам з Ірландії – дванадцять: десять, збірним Англії, Франції та Уельсу поступилися один: двадцять два, нуль: двадцять чотири і нуль: шістнадцять відповідно. У підсумку українці посіли четверте місце та вийшли до півфіналу, де знову зустрілися з чинними чемпіонами Європи -французами. Підшефні старшого тренера української команди Ігоря Юркіна та консультанта збірної, заслуженого тренера країни Геннадія Веприка, проявили характер, вижали з себе максимум і навіть більше, але програли – сім: шістдесят два. В фіналі французькі регбісти зіграють з англійцями, українська “молодіжка” в поєдинку за трете місце зустрінеться з Уельсом. Це буде у суботу.