Спортивні новини Харкова | 09.08.2022 (відео)

09.08.2022 18:00   -

Показали Європі, як треба перемагати всупереч обставинам: повітряній тривозі, бомбардуванням, обстрілам. Харківські майстри жиму лежачи здобули три золоті та одну срібну медалі на чемпіонаті Старого Світу, який завершився у столиці Угорщини-Будапешті. В елітній категорії на найвищу сходинку п’єдесталу піднявся Костянтин Єзик, який виступав у вазі до ста двадцяти кілограмів. Змагання за його участю ніколи не бувають нудними – так вийшло і цього разу. Після першої спроби учень заслуженого тренера України Олександра Чернишова та професора кафедри атлетизму і силових видів спорту Академії фізичної культури Віктора Джима ділив друге-третє місця. Взявши початкові двісті тридцять кілограмів, Єзик поступався результату фінського спортсмена Сімо Сістонена два з половиною кіло. У другому підході харків’янин зафіксував двісті тридцять сім з половиною кілограмів і, як виявилося, ця вага й гарантувала йому титул. Надалі ні сам майбутній чемпіон, ні його суперники не змогли виконати жодної успішної спроби. У підсумку Єзик додав до перемоги на торішньому чемпіонаті світу континентальне “золото”. Сістонен відстав на п’ять кілограмів, “бронзовий” швед Томмі Паіс – на сім з половиною. Олександр Чернишов відзначився на будапештському помості переможним “дублем” у ветеранських баталіях: “п’ятдесят років плюс” у вазі до шістдесяти шести кілограмів. Спочатку президент Харківської обласної федерації пауерліфтингу сильніше проявив себе у “класиці”, потім повторив успіх в екіпірувальному дивізіоні з результатом сто шістдесят п’ять кілограмів. Німця Майка Штегеманна Чернишов обставив на десять кілограмів. Срібну медаль до командної скарбнички збірної України додав чугуївський ветеран Сергій Філоненко, який став другим у класичному жимі лежачи у вазі до ста двадцяти кілограмів.

На “Гран Прі Німеччини” з греко-римської боротьби у Дортмунді українські спортсмени виграли чотирнадцять медалей. Єдину золоту нагороду виборов харків’янин Андрій Кулик. Він був першим у ваговій категорії до сімдесяти двох кілограмів. На шляху до фіналу вихованець метра харківської боротьби, заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Димитрія Тимченка “пройшов” трьох суперників, у тому числі чинного бронзового призера чемпіонату світу Кріступаса Шлейву. У головному поєдинку Кулику протистояв його співвітчизник, володар європейської “бронзи” цього року Максим Євтушенко. Українське “дербі” виправдало всі очікування. Перший період Андрій виграв із мінімальною перевагою. Після відпочинку Євтушенко заробив три бали, але в середині другої “трьоххвилинки” харків’янин перехопив ініціативу та “вигриз” перемогу з рахунком -п’ять: чотири. У вересні Андрій Кулик боротиметься на чемпіонаті світу. Ясаф Зейналов, який відібрався на світову першість у вазі до 77 кілограмів, посів у Дортмунді третє місце. У загальнокомандному заліку «Гран Прі Німеччини» українські класики стали першими.

Харківська стрибунка у висоту Катерина Табашник удостоїлася “бронзи” на дев’ятому етапі найпрестижнішої легкоатлетичної серії “Діамантова ліга”, що відбулася у польському Хожуві. Її результат – один метр вісімдесят вісім сантиметрів. Виграла змагання Сафіна Садуллаєва з Узбекистану, ще одна українська спортсменка Ярослава Магучих посіла друге місце. Вони подолали планку на рубежі метр дев’яносто два.

П’ятнадцятий чемпіонат Європи з шотокан карате-до С.К.І.Ф., що пройшов у нідерландському Хертогенбосі, зібрав шістсот сімдесят учасників із двадцяти трьох країн. Рівень конкуренції високий, пробитися на п’єдестал було дуже важко. Харків’яни змогли. До золота, щоправда, не дісталися, але взяли одну срібну та дві бронзові нагороди. Медаль із благороднішого металу виборола Олександра Кушнаренко. Підопічна Костянтина Недбайло зупинилася за крок від титулу в жіночому особистому ката. Андрій Корбуль та Олександр Дудка, яких до “Європи” готував Ігор Пазюк, відзначилися у командному куміте “стінка на стінку” серед юніорів. Взявши на озброєння мушкетерський принцип: “один за всіх і всі за одного”, харківські каратисти виграли “бронзу”. В особистому куміте серед юнаків аналогічного успіху досяг Артем Резніков. Учень Руслана Садикова став бронзовим призером у віковій категорії: “дванадцять-тринадцять років”. У жіночих командних ката Олександра Кушнаренко, Марія Кушнаренко та Ольга Недбайло розташувалися поруч з континентальним п’єдесталом. Вони-четверті. У медальному заліку чемпіонату Європи з шотокан карате-до С.К.І.Ф. збірна України посіла тринадцяте місце.

У черговому спарингу на зборі в Щасливому “Металіст 1925” обіграв друголіговий “Діназ” із Вишгорода – чотири: два. У першому таймі харків’яни провели три голи. Відзначилися Владислав Дмитренко, Артем Габелок та Дмитро Капінус. Після перерви рахунок до розгромного довів Юрій Потімков, який вийшов на заміну. “Діназівці” “пробили” воротаря “Металіста 1925” Дениса Сидоренка на шістдесят другій та сімдесят третій хвилинах.

Олексій Заржицький, Олександр Шаріков, Світлана Бреус