Спортивні новини Харкова | 08.11.2022

08.11.2022 19:34   -

Єдиний український учасник Кубку світу з греко-римської боротьби харків’янин Андрій Кулік став бронзовим призером. Турнір проходив у столиці Азербайджану місті Баку. Учень заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Дімітрія Тимченка виступав за збірну світу та здобув дві перемоги у ваговій категорії до 72 кілограмів. В матчі з господарями Кулік впевнено розправився з віце-чемпіоном світу Ульві Ганізаде, здолавши його з перевагою у шість балів – 7:1, в поєдинку за третє місце переміг на туше турецького “класика” Сільчука Кана. Випускник Харківського державного біотехнологічного університету поклав суперника на лопатки у другому періоді та приніс збірній світу “бронзу”. Бакинський успіх став для двадцятитрирічного борця красивим продовженням поки що найуспішнішого сезону в його кар’єрі. У вересні Андрій Кулік виборов бронзову медаль на чемпіонаті світу в Белграді.

Харківські шорт-трекісти “пройшлися” п’єдесталами в Німеччині та Польщі. На першому етапі Кубку Європи у німецькому Ростоку відзначилися сестри Катерина та Єлизавета Соловйови, які стали бронзовими призерами у юніорських забігах на 500 метрів. У багатоборстві вони зайняли у своїх категоріях п’яте та шосте місця відповідно. Попереду ще два етапи. У фінал Кубку Європи, який відбудеться у березні в Нідерландах, вийдуть по вісім найкращих спортсменів у кожній віковій групі. Ціль зрозуміла і цілком досяжна. На міжнародних змаганнях у польському Ельблонзі медалі “кували” і юні харківські “скороходи”, і лідери національної збірної. Особливо на місцевому льоду проявила себе Вероніка Піднібенна. Не тренуючись через війну вісім місяців і приєднавшись до команди старшого тренера збірної області Віталія Сивака лише два тижні тому, одинадцятирічна харків’янка виграла чотири золоті медалі на дистанціях 500, 222 і 333 метри, та в сумі. В естафеті вона виборола “срібло” місце з Софією Теліциною та Катериною Моїсеєвою, яка у свою чергу швидше пробігла 777 метрів, а у багатоборстві показала четвертий результат. Макар Міхно зібрав у юнацьких баталіях повний комплект нагород, Максим Смородський здобув одну срібну та дві бронзові медалі. У дорослих “розбірках” досяг успіху Данило Федоренко, який виграв 1000 метрів і багатоборство, на 1500 фінішував другим. Ростислав Леонтенко став третім у спринті на 500 метрів. Також на рахунку харків’ян два другі місця в чоловічій та жіночій естафетах.

Харківські велосипедисти феєрили на чемпіонаті України з маунтинбайку у Чернівцях. Вони здобули на головному національному старті дві золоті, одну срібну та дві бронзові медалі. В елітній категорії повний комплект нагород зібрав спортсмен обласного ШВСМ Олександр Коняєв. Чемпіоном підопічний заслуженого тренера України Романа Коробова став у гонці елімінатор. У найпрестижнішій дисципліні -олімпійському крос-кантрі посів друге місце, пропустивши вперед Дмитра Титаренка з Хмельницького. “Бронзу” Коняєв взяв у велосипедному шорт-треку. Серед юнаків не старших шістнадцяти років перемогу у шорт-треку здобув Федір Єромін. “Золото” учень Віктора Водолаги “вигриз” у битві з місцевим фаворитом Артемом Михайлюком. “Новоспечений” чемпіон випередив його лише на одну секунду. Карина Кононенко здобула бронзову медаль у дівочому елімінаторі у віковій категорії 13-14 років. Ще одна вихованка майстра спорту СРСР Ігоря Гримайло -Ярослава Стецюк фінішувала четвертою. У жіночому маунтінбайку тон задавала титулована екс-харків’янка Ірина Попова. Дворазова чемпіонка Європи, яка представляє тепер Хмельницьку область, виграла “коронний” елімінатор та шорт-трек, у крос-кантрі була другою після багаторічного лідера збірної України, бронзовою призерки чемпіонату світу, учасниці трьох літніх Олімпійських ігор Яни Біломоіної з Луцька. Загалом у чернівецькому чемпіонаті країни з маунтинбайку брали участь 140 велосипедистів із 16 регіонів.

12-й тур української Прем’єр-ліги відкрився харківським “дербі”. Переможця суперники-земляки не визначили. Нічия – 0:0, яка дозволила “Металісту” з 15 очками піднятися в таблиці на восьме місце, а “Металісту 1925” набрати 11 балів і наздогнати львівський “Рух”, який йде десятим.

На черзі хокей. У 10-му турі чемпіонату України “Харківські берсерки” з’ясовували стосунки з “Легіоном” на його території у Калуші. Поповнити свій турнірний багаж підопічним Павла Легачова не вдалося. Відігравши на рівні перший період, харків’яни надалі не встояли під натиском господарів льоду. Пропустивши дві шайби у другій “двадцятихвилинці” і чотири-у заключній, вони зазнали “сухої” поразки 0:6. У таблиці “берсерки” із п’ятьма очками залишилися на п’ятому місці. Від четвертого “Легіону” харківські хокеїсти відстають на чотири бали і на стільки ж випереджають “Київ”, який знаходиться на шостій позиції. Лідирують “Дніпро” та “Кременчук”, які набрали по 24 очки. На три пункти менше має “Сокіл”. Тепер в чемпіонаті настала двотижнева пауза, пов’язана з підготовкою та участю збірної України у “Меморіалі Тамаша Шаркозі”, який пройде у Будапешті.

Міжнародний благодійний турнір “Хокей Байрактар” відбудеться вже цього тижня у польському місті Торунь. Він проходитиме під патронатом Харківського міського голови Ігоря Терехова, а організував його хокейний клуб “Вітязь”. Головна мета – збір коштів для придбання пожежних та машин швидкої допомоги, підтримка мешканців Харкова та Збройних сил України. У турнірі братимуть участь 20 команд із Англії, Литви, Мексики, Польщі, Фінляндії, Чехії, Швеції та України. Харківський “Вітязь” очолить екс-гравець збірної України Олег Панасенко. Планував вийти на лід і відомий у недавньому минулому нападник Олексій Лазаренко, але не вдалося – служба. Турнір отримав потужну міжнародну підтримку. Одним із послів хокею за мир в Україні став знаменитий чеський воротар, олімпійський чемпіон, дворазовий володар Кубка Стенлі Домінік Гашек.