Спортивні новини Харкова | 05.08.2022 (вiдео)

05.08.2022 18:30   -

Олександр Чернишов приніс першу золоту медаль збірній України на чемпіонаті Європи з жиму лежачи, який проходить у столиці Угорщини – Будапешті. Президент Харківської обласної федерації пауерліфтингу був першим у вазі до шістдесяти шести кілограмів у віковій категорії: “п’ятдесят років плюс”. На місцевий поміст тріумфатор травневого чемпіонату світу вийшов у статусі головного претендента на “золото”, бажаючих не пустити його на континентальний трон вистачало, але, як показав перебіг змагань, основним суперником харків’янина була штанга. Зафіксувавши сто тридцять кілограмів, Чернишов після стартової спроби відірвався від найближчих переслідувачів на десять кіло. Після другого підходу заГальна ситуація не змінилася, у третьому – харківський спортсмен офіційно оформив чемпіонство у класичному дивізіоні з результатом – сто сорок кілограмів. Оце по-нашому. Перемагати, так бездоганно, дивуючи та радуючи всіх довкола. Навіть суперників. До речі, молодший на шість років швед Крістофер Долк та “бронзовий” Майк Штегеманн із Німеччини програли Олександру Чернишову дванадцять з половиною та двадцять кілограмів відповідно.

Сергій Філоненко підтримав високу марку вітчизняного пауерліфтингу у ваговій категорії до ста двадцяти кіло. Дебютант міжнародних турнірів, який готувався до “Європи” під гуркіт канонади у себе в Чугуєві, здобув срібну медаль. А міг би і перемогти. У другій спробі він здолав сто вісімдесят два з половиною кілограми та очолив чемпіонську гонку. Але в заключному підході “вистрілив” місцевий кумир Янош Черна, який двічі не впоравшись із вагою сто дев’яносто кіло, замовив сто дев’яносто два з половиною та успішно виконав це непросте завдання. Філоненко штурував сто дев’яносто п’ять кілограмів, невдало і зрештою посів друге місце.

Харківські каратисти Марк Фільщинський та Олександр Кічерман проявили себе на XXI Маккабіаді в Ізраїлі. Вони зробили на місцевих татамі медальний дубль, здобувши для збірної України срібну та бронзову нагороди. ФільщИнський відзначився в юніорських баталіях. Вихованець клубу олімпійського карате “Тайкан” виступав у ваговій категорії до п’ятдесяти п’яти кілограмів, вийшов у фінал, але зупинився за крок від перемоги і удостоївся срібної медалі. Олександр Кічерман, який представляє клуб “Чемпіон”, боровся за місце на “дорослому” п’єдесталі у категорії до шістдесяти семи кілограмів. Виступав гідно і в нагороду за ударну працю отримав “бронзу”. Два українські каратисти стали чемпіонами Маккабіади, яка, як і Олімпійські ігри проходить раз на чотири роки. На цьогорічних змаганнях, які зібрали збірні шістдесяти країн, було розіграно нагороди у сорока двох дисциплінах з двадцяти дев’яти видів спорту.

Перемогам вік не завада. Майстер спорту міжнародного класу з велоспорту Станіслав Титаренко переконливо довів це на чемпіонаті світу серед журналістів та престижних ветеранських змаганнях, що відбулися у німецькому НюрНберзі. Змагаючись у віковій групі: “шістдесят років плюс”, він швидше і сильніше проявив себе у груповій гонці на п’ятдесят кілометрів. В індивідуальній гонці на час з роздільним стартом Титаренко став бронзовим призером. І лише у спринті на триста метрів йому не вдалося “заїхати” у призи. Четверте місце.

“Металіст 1925” провів на тренувальному зборі у Щасливому контрольний матч із футбольним клубом “Рубікон” (Київ), який виступає у Другій лізі чемпіонату України. Результат зустрічі виявився очікуваним. Харків’яни обіграли молодшого за рангом суперника з переконливим рахунком -десять: нуль. Підопічні Валерія Кривенцова рівномірно розпОділили голи, відвантаживши киянам по п’ять м’ячів у кожному таймі. Андрій Ременюк, Ростислав Русин та гравець, який перебуває на перегляді, зробили “дублі”, по одному разу ціль вразили Ярослав Мартинюк, Ілля Зубков, ще один потенційний новачок, а також захисник “Рубікону” Ярослав Рафальський, який на десятій хвилині і започаткував розгром своєї команди. У неділю “Металіст 1925” зіграє з друголіговим “ДІназом” із Вишгороду.

Олександр Шаріков, Олексій Заржицький, Світлана Бреус