Спортивні новини Харкова | 03.09.2022 (відео)

03.09.2022 10:45   -

Це “Спортивні новини” і перша тема-волейбол. Чоловіча збірна України з десятьма колишніми гравцями харківських клубів “Локомотив” та “Юракадемія” у складі вийшла у плей-офф чемпіонату світу, який триває у Польщі та Словенії. Путівку в одну/восьму фіналу підшефні Угіса Крастінша оформили в матчі третього туру групового етапу з командою Пуерто-Ріко. У стартовому сеті вони зазнали поразки у грі на “більше-менше” – двадцять чотири: двадцять шість, у трьох наступних обіграв суперника з рахунком – двадцять п’ять: дев’ятнадцять, двадцять п’ять: шістнадцять, двадцять п’ять: дев’ятнадцять. Переможцям по дев’ятнадцять очок принесли Олег Плотницький, який зробив, зокрема, шість ейсів, та Ілля Ковальов. Із двома перемогами українці посіли у групі А друге місце після Сербії. У першому раунді плей-офф вони змагатимуться з Нідерландами. Це буде п’ятого вересня. У разі успіху збірна України зустрінеться за вихід у чвертьфінал із переможцем пари: Словенія-Німеччина.

Хто добре за перемогу б’ється, тому вона й дістається. У перший день чемпіонату Європи з сумо, який розпочався у польському Кротошині, українці завоювали у віковій категорії: “двадцять один рік” вісімнадцять медалей: дев’ять золотих, чотири срібні та п’ять бронзових. Серйозний внесок у це досягнення зробили харківські спортсменки Олена Нікітинська та Ганна Фоміцька. Вони здобули три нагороди. Двічі на континентальний п’єдестал піднімалася Фоміцька. В особистому турнірі вона виграла золото у вазі до вісімдесяти кілограмів. У фінальному дербі харків’янка здолала свою співвітчизницю із Київської області. У командних баталіях “стінка на стінку” Фоміцька заробила срібну медаль. У фіналі українки програли Польщі. Олена Нікітинська зупинилася за крок від титулу у ваговій категорії до шістдесяти п’яти кілограмів. “Озолотитися” їй завадила угорська сумоїстка. Готували харків’янок до “Європи” головний тренер збірної України Любов Коробко, почесний президент національної Федерації сумо Сергій Коробко та Антон Чуєв. Чемпіонат континенту продовжується. На черзі змагання у віковій групі U23 та серед дорослих спортсменів.

Молодіжний чемпіонат України зі спортивного карате, який пройшов у Львові, для збірної Харківської області став срібним. У її активі три нагороди з цього дорогоцінного металу. Відзначились дівчата. Віолетта Макаренко стала віце-чемпіонкою країни серед кадетів. Вона виступала у вазі до п’ятдесяти чотирьох кілограмів та на шляху до фіналу виграла три бої. Місцеву каратистку учениця тренера клубу “Тайкан” Сергія Обухова «побила» з рахунком-чотири: один, з одеситкою розправилася “всуху” – три: нуль, у півфіналі здолала спортсменку з Чернівців за переваги першого балу. У титульному поєдинку Макаренко зустрічалася із ще однією представницею Одеської області. Як не старалися обидві претендентки на чемпіонство, судді їх дії не оцінили, а ось після закінчення бою віддали перемогу одеситці, залишивши Макаренко зі “сріблом”. Ще одна вихованка “Тайкана” Поліна Бурцева, яку до львівських баталій готували Ганна та Олег Ястребови, посіла друге місце у юніорському турнірі в категорії до п’ятдесяти дев’яти кілограмів. У вирішальному поєдинку вона поступилася фіналістці чемпіонату Європи Наталі Осадчук, яка представляє Одеську область. У молодіжній категорії у вазі до шістдесяти восьми кілограмів срібну медаль здобула Дар’я Косенко з клубу “Бушидо”. У фіналі їй протистояла запорізька каратистка, чемпіонка Європи Еліна Селеменева. Поєдинок завершився з рахунком-нуль: нуль, переможницю визначив хантей -рішення суддів, яке виявився не на користь Косенко. Втім, головне те, що всі три харківські спортсменки пробилися до другого етапу відбору на чемпіонат світу, який відбудеться у жовтні в Туреччині. Власники путівок визначаться на вересневій першості країни серед кадетів, юніорів та молоді у Києві. На планетарний турнір поїдуть чемпіони.

У другому кваліфікаційному раунді жіночої Ліги чемпіонів УЄФА харківський “Житлобуд-2” зіграє з клубом “Влазнія” з Албанії. Суперник непростий. Семиразовий чемпіон країни, два роки тому грав в одній / шістнадцятій фіналу головного клубного турніру Європи, минулого сезону поступився у другому відбірному етапі італійському “Ювентусу”. Харківські футболістки на попередній стадії нинішнього розіграшу розгромили грузинський “Ланчхуті” – п’ять: нуль і забили два “сухі” м’ячі казахстанській команді “БІІК-Шимкент”. З “Влазнією” “Житлобуд-2” зіграє двадцятого та двадцять восьмого вересня. Перший матч буде для харківської команди домашнім.