Спортивні новини Харкова | 02.12.2022

02.12.2022 19:55   -

На чемпіонаті Європи з фехтування на візках, який розпочався у Варшаві, Харків у складі паралімпійської збірної України представляють заслужений майстер спорту Євгенія Бреус, майстри спорту міжнародного класу Наталія Мандрік та Олена Федота-Ісаєва. Вони є лідерами команди і від їх виступу багато в чому залежить кінцевий результат. Та й на користь самих фехтувальників заробити в польській столиці якнайбільше залікових очок у відборі на літню Паралімпіаду-2024 у Парижі.

Перший день змагань приніс підопічним Юрія Трідуба дві медалі. Золоту – в особистій шаблі виграла Федота-Ісаєва. У головній битві Олена перемогла угорську спортсменку з рахунком -п’ятнадцять: сім. У командному турнірі Федота-Ісаєва та Євгена Бреус удостоїлися “срібла”. Здолавши у півфіналі польську збірну – сорок п’ять: тридцять п’ять, українки у фінальній зустрічі поступилися команді Грузії три уколи. Остаточні підсумки чемпіонату Європи з пара фехтування стануть відомими в неділю.

Артем Дворжанський став бронзовим призером чемпіонату Європи з бразильського джіу-джитсу, який проходив у столиці Італії – Римі. Харківський спортсмен піднявся на п’єдестал у ваговій категорії до сімдесяти трьох з половиною кілограмів у розділі “ноу-гі” – це боротьба без кімоно у дивізіоні “коричневі пояси”. Він провів чотири поєдинки, у трьох – впевнено переміг суперників з Англії, Іспанії та Болгарії, а за вихід у фінал програв ірландцю і посів третє місце. Досягнення особливе та пам’ятне. До континентальних баталій Дворжанський через війну готувався не в звичній домашній обстановці, а в Тернополі. Проте всупереч обставинам двадцятисемирічний харків’янин зробив усе можливе, щоб досягти в Римі успіху, і виборов для України першу в історії медаль чемпіонату континенту з бразильського джіу-джитсу серед коричневих поясів у ноу-гі.

Чемпіонат України з греко-римської боротьби, що пройшов у Черкасах, приніс харків’янам дві золоті, одну срібну та дві бронзові нагороди. Андрій Кулик, який у нинішньому сезоні виборов “бронзу” на чемпіонаті світу та командному Кубку планети, підтвердив статус лідера національної збірної у вазі до сімдесяти двох кілограмів. У фіналі він не залишив шансів “класику” з Донецької області Владиславу Євтушенко, розправившись з ним достроково у першому періоді. Загалом на черкаських килимах Кулик виграв чотири сутички.

Ще один учень заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Димитрія Тимченка – чемпіон світу серед молоді Михайло Вишневецький був першим у ваговій категорії до ста тридцяти кілограмів. У поєдинку за титул студент Харківського Державного Біотехнологічного університету переміг досвідченого та міцного опонента, призера чемпіонатів світу та Європи, учасника Олімпійських ігор Олександра Чернецького, який представляє донецький регіон. Михайло був сильнішим на чотири бали-сім: три. Вишневецький та Кулик відібралися на чемпіонат континенту, який відбудеться у травні в Загребі.

Руслан Абдієв зупинився за крок від титулу у вазі до вісімдесяти двох кілограмів. У фіналі вихованець Віктора Клінцова та Юрія Протопопова поступився закарпатському спортсмену Дмитру Гардубею. Ілля Борисов став третім. Ще одну “бронзу” збірної Харківської області приніс Ярослав Фільчаков, котрий у Черкасах боровся у категорії до вісімдесяти семи кілограмів. У півфіналі бронзовий призер чемпіонату світу програв олімпійському чемпіону Жану Беленюку, у бою за третє місце здобув технічну перемогу над Іваном Крайчевим з Одеської області.

Харківська «Юракадемія» у п’ятому турі волейбольної Суперліги України здобула у Чернівцях дві перемоги з трьох можливих. Підопічні Сергія Коваленка здолали «Решетилівку» та «Житичі» з однаковим рахунком – три: один. Складніше було в поєдинку з житомирською командою, в якій «юристи» завдяки, насамперед, результативній грі Віктора Шаповала, Ігоря Антонюка та Віталія Сухініна витягли дві партії у грі на більш-менш – двадцять п’ять: двадцять один, двадцять вісім: двадцять шість, двадцять три: двадцять п’ять і двадцять сім: двадцять п’ять.

Одноосібному лідеру Суперліги, дніпровському «Прометею», харків’яни поступилися з «сухим» рахунком – двадцять один: двадцять п’ять, двадцять чотири: двадцять шість, двадцять: двадцять п’ять. Набравши у дванадцяти матчах вісімнадцять турнірних очок, у таблиці «Юракадемія» піднялася з п’ятого на третє місце. Лідирують «Прометей» та «Епіцентр-Подоляни», в активі яких відповідно на п’ятнадцять та дванадцять балів більше. Шостий тур волейбольної Суперліги України відбудеться у Чернівцях наступного тижня.

У виїзному матчі десятого заключного туру першого етапу чемпіонату України з футзалу в Екстра-лізі МСК “Харків” зустрічався із київською командою KLUST. До поєдинку суперники підійшли на сусідніх позиціях у групі “Центр”. Харків’яни випереджали слідуючих третіми господарів майданчика на п’ять очок. Столичні футболісти, поставивши за мету скоротити відставання, завершили перший тайм на свою користь-чотири: три. У гостей по одному м’ячу забили Юрій Сагайдачний, Тарас Рибак та Віктор Федосюк.

Поразка явно не входила до планів підопічних Дениса Овсяннікова. У другій половині вони зусиллями Дмитра Крюкова і Сагадачного, який оформив “дубль”, забили на один м’яч більше і привели зустріч до нічийного закінчення-п’ять: п’ять. Набравши п’ятнадцять очок, МСК “Харків” залишився у таблиці другим. У стартовому турі другого етапу харків’яни зіграють із третьою командою групи “Захід” – Кардиналом” з Рівного.