Спортивні новини Харкова | 01.09.2023

01.09.2023 20:19   -

Стати сильним не складно, важко бути сильним завжди. Вихованець харківської дев’ятої ДЮСШ Юрій Бабинець перебуває на провідних ролях в українському пара-пауерліфтингу майже 10 років. Черговою важливою віхою у його кар’єрі став чемпіонат світу у Дубаї, де він виграв срібну медаль у командному турнірі та посів четверте місце в особистих змаганнях. Дебютуючи у більш важкій ваговій категорії – до 88 кілограмів і зупинившись за крок від п’єдесталу, Бабинець практично гарантував собі путівку на літню Параліпіаду-2024, яка відбудеться в Парижі. У першому підході 28-річний підопічний заслуженого тренера України Віктора Карпенка та Артема Житницького зафіксував 205 кілограмів, у другому – 211, у заключному – “замовив” рекорд Європи, але приборкати снаряд у двісті двадцять один кілограм не зміг. Проте вдалося примірятись до нової категорії, побачити у дії головних суперників і потріпати їм нерви. Випередити Бабинця в Дубаї зуміли лише спортсмени з Йорданії, Китаю та Фіджі. Юрія знайшла нагорода в командному турнірі, де він “кував” “срібло” разом з Антоном Крюковим із Маріуполя та одеситом Костянтином Панасюком. Змагання проходили у три етапи, на кожному з них учасники виконували лише по одній спробі – потрібен був холодний розрахунок. Українці поступилися у фінальному сегменті збірній Іраку двадцять очок, бронзових колумбійців обійшли на 13 залікових балів.

Кожні три роки проходить і чемпіонат світу з шотокан карате-до С.К.І.Ф. Черговий планетарний турнір серед юнаків, юніорів, дорослих та ветеранів зібрав в угорському Дьорі понад дві тисячі спортсменів із сорока шести країн. Ажіотаж на татамі, атмосферна обстановка на трибунах – тим цінніші медалі та яскравіші емоції. У чемпіонаті брали участь і харків’яни на чолі з керівником обласної федерації Костянтином Недбайлом. Але участю вони не обмежилися і здобули одну золоту та три срібні медалі. Тріумфатором змагань став Іван Білий, який одержав перемогу у дорослому куміте. У поєдинку за титул він здолав суперника з Бразилії. Досягнення особливо дороге. Білий приніс харківському шотокан карате-до С.К.І.Ф. перше “золото” чемпіонатів світу в історії. Готував Івана до цього успіху його батько та тренер Володимир Білий. Загалом українці взяли у Дьорі дві вищі нагороди. Срібний “дубль” оформив юніор Олександр Дудка. Він був другим в індивідуальному та командному куміте у віковій категорії U17, де компанію на п’єдесталі йому склав, у тому числі, ще один вихованець Ігоря Пазюка – Андрій Корбуль. “Срібло” в скарбничку української збірної додав і Микола Сідора. Підопічний Руслана Садикова став віце-чемпіоном світу серед юнаків. Це головні герої, але й інші харківські каратисти виступили гідно. Вероніка Мокрій, Євгенія Коляда, Анжела Азізбекян замкнули ТОП-5 в особистих баталіях, Руслан Садиков та Дмитро Дудка зупинилися за крок від півфіналу командного куміте у складі чоловічої збірної України.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Антон Михайлов та Вікторія Краснокутська відзначилися на тридцять першому чемпіонаті Європи з підводного орієнтування серед дорослих та чотирнадцятій першості континенту серед юніорів відповідно, які відбулися у чеському місті Яблонець-над-Нісоу. Харківські спортсмени “виловили” у місцевій акваторії одну золоту та дві срібні нагороди. Михайлов боровся за перемогу в елітному турнірі, але цього разу титул представнику спортивного клубу НТУ “ХПІ” не підкорився. Підопічний заслуженого тренера України Сергія Василенка показав другий результат у вправі “Паралелі”. Вікторія Краснокутська ближче до розгадки “таємниці оповитою мовчанням глибин” підібралася у вправі “Орієнтири”. Вісімнадцятирічна дебютантка юніорського чемпіонату Європи посіла перше місце. Віце-чемпіонкою континенту вона стала у “Зонах”. Вікторія виступає за клуб “Волна”, тренує її батько Віталій Краснокутський.

«Стріли Слобожанщини» – це традиційний харківській турнір зі стрільби з лука, який у різні роки мав статус всеукраїнських та міжнародних змагань, а останнім часом став одним із етапів Кубка України. Нинішнього року через воєнний стан «Стріли Слобожанщини» вперше відбулися не в Харкові, а у Чернівцях. Номінальні господарі хоч і залишилися поки без підтримки рідних стін, але майстерність не втратили. Спільними зусиллями харків’яни здобули одну золоту, три срібні та три бронзові нагороди. Перемогу у стрільбі з блочного лука одержали Вадим Головко, Олександр Соколов та Тарас Трифанов. У фіналі командних змагань вони «перестріляли» львів’ян – двісті двадцять дев’ять: двісті двадцять чотири. В “класиці” триразовим срібним призером став самий титулований український лучник Віктор Рубан. В особистому турнірі олімпійський чемпіон пройшов п’ятьох суперників, а в фіналі поступився сумчанину Олексію Гунбіну. В командних змаганнях Рубан взяв “срібло” разом з Олександром Сердюком та Артемом Меліховим, в змішаній категорії – в тандемі з Дар’єю Павліченко. Обидва ці фінали виграли представники Сумської області. Бронзові нагороди Харкову принесли Катерина Дубровіна, яка показала третій результат в особистих змаганнях і в команді з Павліченко та Іриною Третьяковою, а також збірна «блочниц»: Тетяна Альшаєва, Олена і Тетяна Гриншпун. Загалом за нагороди «Стріл Слобожанщини» змагалися сто п’ятдесят учасників з десяти областей.

У стартовому турі чемпіонату України з футзалу в Екстралізі МСК “Харків” приймав у Сумах київський ХІТ. Починати сезон поєдинком із чинним чемпіоном – не найкращий варіант, але харків’ян про це ніхто не питав. Є календар, треба виходити і “вигризати” успіх – воля до перемоги здатна творити чудеса. Харківська команда, яку влітку очолив відомий український фахівець Станіслав Гончаренко, здивувати киян не змогла. Напевно, по ходу сезону вона набере повні оберти, гравці зрозуміють вимоги нового наставника, але поки цього не сталося. У першому таймі на два голи гостей результативним ударом відповів Данило Сиротенко, після перерви харків’яни пропустили ще три м’ячі. Поразка-один: п’ять.

ОСТАННІ НОВИНИ