Спортивні новини Харкова | 01.03.2023

01.03.2023 19:48   -

Максим Бугайов, вигравши на початку лютого в Ларнаці чемпіонат Європи U21 зі спортивного карате ВКФ, на фініші зими продовжив медальну серію в Об’єднаних Арабських Еміратах на першому етапі молодіжної Ліги, який приймало місто Фуджейра, і який зібрав понад тисячу учасників із шістдесяти шести країн. Вихованець харківського клубу “Вагр” став бронзовим призером у ваговій категорії до вісімдесяти чотирьох кілограмів. Піднятися на п’єдестал цього статусного турніру, який є своєрідним трампліном у великий спорт, почесно та неймовірно складно. Бугайов провів на місцевих татамі чотири поєдинки. Кувейтського каратиста Мохамедда Башера підопічний президента клубу “Вагр” Рудика Сагрунова та головного тренера національної збірної України Миколи Сираковського побив з перевагою в чотири бали – 5:1, катарця Абдулу Бабікра здолав за рішенням суддів – “хантей”, за вихід у фінал поступився Даниїлу Анісімову з Бельгії, якого, до речі, на “Європі” переміг. Але це спорт, всяке трапляється, бувають і несподівані результати. Головне після поразки-тримати удар і зробити висновки. Максим Бугайов, отримавши шанс на “бронзу”, його реалізував. У битві за третє місце двадцятирічний харків’янин здобув перемогу над марокканським спортсменом АшРафом Хбіла з мінімальним рахунком – один: нуль. Загалом в активі збірної України дві бронзові медалі, а також три п’ятих місця. Другий етап молодіжної Ліги карате 1 відбудеться в іспанській Ла-Коруньє у квітні.

На першому етапі Кубка Націй з велоспорту на треку у Джакарті виступали четверо харків’ян. В призи вони не потрапили, а краще у столиці Індонезії проявив себе Богдан Данильчук. У кейрині двадцятирічний підопічний заслужених тренерів України Сергія Теліцина та Марії Зарванської подолав два відбіркових раунди і у підсумковому протоколі посів дев’ятнадцяте місце з п’ятдесяти чотирьох учасників. Потрапляння до ТОП-20 принесло харківському «динамівцю» сто шістдесят рейтингових очок. В командному спринті Данильчук, Владислав Денисенко і Данило Кириченко стали сімнадцятими і заробили по дев’яносто шість залiкових балів. В індивідуальному спринті Денисенко та Данильчук не пройшли кваліфікацію. Алла Білецька навпаки впоралася у спринті з кфаліфай-раундом, але в одній шістнадцятій фіналу поступилася шістдесят дев’ять тисячних секунди чемпiонцi свiту Марі Дивайн Куаме з Францii і в підсумку посіла двадцять сьому позицію з сорока чотирьох учасниць. Головну роль на стартовому етапі Кубка націй виконали «трековики» збірної Нової Зеландії, які здобули шість нагород, з них три золоті. Друге загальнокомандне місце посіла Данія, замкнули призову трійку голландські велосипедисти. Другий етап Кубка націй з велоспорту на треку пройде у середині березня в столиці Єгипту- Каїрі.

Гідна зміна підростає у харківському дзюдо. Назар Вісков став чемпіоном України у віковій категорії: “двадцять один рік”. На турнірі у Львові, який відкривав національний сезон, він був першим у вазі до шістдесяти кілограмів. Змагання викликали ажіотаж. Компанію Віскову на татамі склали тридцять три дзюдоїсти з дванадцяти областей та Києва. На шляху до фіналу сімнадцятирічний студент Національного юридичного університету виграв чотири зустрічі та зробив це дуже впевнено. Донецького спортсмена Ігоря Худобу, одесита Олега Прийму та столичного юніора Антона Вовка вихованець свого батька та тренера Дмитра Віскова переміг чисто в основний час, місцевого фаворита Андрія Камінського- у додатковому раунді “голден скор”. У титульному поєдинку Назару протистояв чинний чемпіон країни U21, дніпровець Данило Ларкін. Вісков “розкоронував” старшого на два роки суперника оцінкою “ваза-арі” і удостоївся золотої медалі. Вище всяких похвал виступили у Львові кадети, які здобули у віковій групі “вісімнадцять років” п’ять нагород. Данило Авраменко одержав перемогу у категорії до п’ятдесяти п’яти кілограмів, Віола МелЄшкова стала віце-чемпіонкою України у вазі до сорока чотирьох кілограмів, Давид Гаврилишин, Богдан Остапенко та Тимур Близнюк відборолися на “бронзу” у вагових категоріях до п’ятдесяти, шістдесяти та шістдесяти шести кілограмів відповідно. У загальнокомандному заліку харківські дзюдоїсти посіли третє місце після збірних Києва та Кіровоградської області. Готували харків’ян до кадетського чемпіонату країни заслужений тренер України Геннадій Маханьков, Антон Логачов та Сергій Шевченко.

Перший Суперкубок Єдності з футзалу розіграли “Маестро” та “Vinamo”- переможці міських турнірів “Кубок героїв Харкова” та “Харків-місто нескорених” відповідно. Матч численні очікування виправдав. Дві рівні команди з характером, перейнявшись важливістю моменту, показали яскраву і видовищну гру. У першому таймі суперники обмінялися голами, після відпочинку Дмитро Халін оформив “дубль” та вдруге вивів “Vinamo” вперед. “Маестро” намагався змінити ситуацію, наприкінці перейшов на гру з п’ятим польовим, але тренер воротарів юнацької збірної України Олексій Сагайдаченко діяв на останньому рубежі, як завжди, надійно та холоднокровно. Два: один – “Vinamo”. Найкращим гравцем матчу був визнаний Халін, спеціальні призи за високу майстерність та вірність футзалу та футболу отримали “універсал” “Маестро” Антон Подзолков та Андрій Дуплій. Матч за Суперкубок Єдності відбувся з ініціативи організаторів “Кубка Героїв Харкова” Сергія Анцупова та ГО «Дія».