Спочатку борги, потім трудові книжки

08.02.2013 18:22   -
Автор:

Олена Мітясова кореспондент

-На роботу ходять, а заробітку не мають. Водії двадцятої маршрутки, що прямує з площі Конституції до лікарні швидкої невідкладної допомоги, масово звільняються. План, за яким вони щодня мають віддавати гроші начальству -вводить їх у борги.

Володимир на маршруті пропрацював три місяці. Щодня, каже чоловік, він повинен був здавати за планом сімсот гривень плюс заправляти автобус пальним на триста п"ятдесят-чотириста гривень. Але, бідкається чоловік, заробити на оплаті проїзду пасажирів вдавалося  лише половину від необхідного. Тож, бракуючу до плану суму в АТП йому зараховували як борг.

Володимир водій автобусу

-Я надумал увольняться, мне не отдают трудовую, чтобы я заплатил долг, долг у меня не большой 750 рублей за три месяца. Потому что я не сдавал план и с меня хотят взять эти деньги.

В такій же ситуації і інші водії двадцятої маршрутки. Чоловіки в розпачі, кажуть, мало того, що вони гроші не отримували, на них борги повісили і тепер ще й на іншу роботу працевлаштуватися не можуть.   

Руслан Гуде водій автобусу

-Мы трудовые забрать не можем, а без трудовых мы не можем работать, естественно мы не можем эти долги оплатить. Мы и так в принципе, я не считаю, что я должен, потому что я домой ничего не носил за этот период времени

Владислав Чередниченко водій автобусу

-За долги мы нигде не расписывались, просто приходили, план сдали, что получилось, а нам в тетрадочку записывала, за долг мы нигде не расписывались.

Директор АТП коментувати ситуацію часу немає. Телефоном пояснює, і радий розповісти як все насправді відбувається, але дуже зайнятий. Другий день поспіль – нарада.  

Леонід Лосєв директор ТОВ "Укравтотранс Плюс"

-Я на совещании. Чуть позже. чуть позже, хорошо?

Директор автотранспортного підприємства по відношенню до своїх робітників двічі порушив закон, кажуть юристи. Перший раз, коли став вимагати від водіїв гроші за невиконання плану. За трудовим законодавством,  пояснює Максим Шевердін, роботодавці не мають права встановлювати своїм робітникам плани і норми, а повинні навпаки забезпечити їх стабільною зарплатою. Вдруге, коли після звільнення не видав людям трудові книжки.   

Максим Шевердін адвокат

-Если работодатель после увольнения не выдал трудовую книжку работнику он обязан будет возместить среднемесячную зарплату за все время задержки у себя трудовой книжки.

Тож, юристи радять робітникам звертатися до суду. Закон на їхньому боці. Водії ж з двадцятого маршруту написали заяви до прокуратури. І сподіваються, що трудові книжки їм вернуть найближчим часом.

Олена Мітясова