Спеціальна комісія ВР у Харкові. Головні питання та рішення (відео)

20.04.2023 21:10   -

У Харкові – засідання тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань міжнародного гуманітарного та кримінального права в умовах збройної агресії рф проти України. Серед основних питань – фіксація воєнних злочинів окупантів, розмінування деокупованих територій Харківщини, а також – допомога місцевої влади громадянам, які постраждали внаслідок російського вторгнення.

РУСЛАН СТЕФАНЧУК ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
Норми міжнародного гуманітарного права продовжують застосовуватися і після припинення збройних конфліктів – аж до моменту вирішення усіх, пов’язаних із ними, гуманітарними проблемами. Тому, на моє переконання, подальша робота тимчасової спеціальної комісії є вкрай необхідною і має продовжуватися. Плідної вам діяльності.

Спочатку обговорюють дотримання міжнародного гуманітарного права під час поводження з полоненими. Констатують: Україна регулярно фіксує звірства росіян проти наших військових. Водночас, кажуть учасники заходу, ретельно стежать за тим, аби окупанти отримували в полоні гідні умови. Якщо ж з’являються скарги – їх одразу реєструють і розпочинають розслідування.

ДЕНИС МАЛЮСЬКА МІНІСТР ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
З’ясували всі обставини, хто що розповів. З’ясували, що всі обставини насправді були іншими. Провадження закрито. Як тільки росіянам вдасться довести, що «Ні, ми теж маємо воєнних злочинців, порушуємо гуманітарне право», працювати із Заходом буде набагато складніше. Відповідно, нам потрібно не тільки максимально ефективно документувати воєнні злочини, але й самим максимально дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Наразі фахівці й досі збирають докази російських злочинів проти цивільних та військових, кажуть на засіданні. Катівні, масові поховання, фільтраційні табори, – сліди варварств є в багатьох населених пунктах.

ОЛЕКСАНДР ФІЛЬЧАКОВ ПРОКУРОР ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
За фактами порушення законів та звичаїв війни слідчими та прокурорами розслідується понад 10,5 тисяч злочинів, пов’язаних із нападами й бомбардуваннями цивільної інфраструктури, 93 – з умисними вбивствами, 355 – незаконним позбавленням волі. Зараз зареєстровано понад 2300 так званих мародерств. Розслідується 16 фактів згвалтувань.

За фактами порушення законів і звичаїв війни 36 осіб вже отримали підозру. Та попереду ще багато роботи, акцентує Олександр Фільчаков. Не менше завдань мають і сапери. Зазначають: коли саме вдасться очистити всю територію області від вибухонебезпечних предметів наразі не беруться прогнозувати. Пріоритетними для розмінування залишаються інфраструктурні та житлові об’єкти, поля. Проте ситуацію ускладнюють обстріли й повторні дистанційні мінування.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОЛЕКСАНДР ВОЛОБУЄВ НАЧАЛЬНИК ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДСНС В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
На даний час очищена територія, площею 3200 гектарів. Близько 1,5 тисячі пройдено автомобільних доріг, перевірено 630 кілометрів газопроводів. У квітні цього року необхідно провести підключення до електромережі 37 населених пунктів, це – 7209 абонентів. Для цього необхідно перевірити 610 кілометрів ЛЕП.

Значних руйнувань внаслідок російської агресії зазнав і обласний центр. Так у Харкові зруйновано більше половини багатоповерхівок, 55% п’ятдесят п’ять відсотків закладів освіти, 60% – лікарень та поліклінік.

ОЛЕКСАНДР НОВАК ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ХАРКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ
Якщо казати про сферу водопостачання, то зруйновано інфраструктурних об’єктів – більше 100 одиниць, по теплопостачанню, на жаль, більше 120 одиниць. По об’єктах культурної спадщини, на жаль, руйнування також є. У нашому місто пошкоджено чи зруйновано близько 40 об’єктів.

Крім того, постраждав і громадський транспорт. Загалом зруйновано близько 40 одиниць трамваїв, тролейбусів і автобусів. Однак, додає Олександр Новак, попри все, місто продовжує функціонувати. Встигають забезпечувати гідні умови проживання не лише для харків’ян, а й для переселенців – у місті зареєстровано майже 170 тисяч ВПО. Більше 100 тисяч із них переїхали до Харкова саме під час повномасштабного вторгнення рф. До того ж, мегаполіс не чекає на закінчення війни, а вже відновлюється – ремонтуються будинки та інфраструктура.

ОСТАННІ НОВИНИ