Спекотна погода – нагода покупатися

04.06.2013 18:39   -
Автор:

Спекотна погода – нагода покупатися. І городяни вже давно відпочивають на воді. З першого дня літа за ними почали наглядати рятувальники. Вони облаштували на водоймищах міста сім постів.

Валерій Михайлов начальник комунальної установи "Спеціалізована водно-рятувальна служба Харкова"

-У нас есть официальное решение об открытии сезона с 1 июня по 30 сентября, но в этом году мы уже ставили вопрос на КЧС, о том чтобы сдвинуть, потому что жара и начать работать в мае, в середине мая.

І недарма. Адже до початку купального сезону в місті встигло потонути п"ятеро людей. Та тепер рятувальники готові до роботи, такий висновок зробили фахівці держтехногенбезпеки, які перевіряють пости. Повна укомплектованість – жилети, човен, рятувальне коло. Всі працівники станцій пройшли навчання, атестацію і відповідають всім вимогам. Так, Ігор Дончак на посту вже п"ятий рік, за цей час він витяг з води та реанімував чи не сотню горе-плавців. І цей сезон розпочав з врятованного дитячого життя.

Ігор Дончак старший рятувальник

-Малыш лет 10 пытался переплыть на другую сторону берега, не рассчитал свои силы, стал захлебываться, мы среагировали вовремя, быстро доплыли на лодке, вытащили, доставили на берег, оказали медицинскую помощь.

Хлопчак був на водоймі без батьків. Зараз це чи не найголовна проблема. Поки дорослі на роботі, дітлахи, в яких навчання скінчилося можуть потрапити в халепу. За ними і слідкують в першу чергу рятувальники. Тим же батькам, хто відпочиває разом із своїми чадами необхідно бути пильними, особливо це стосується малюків.

Ганна відпочивальниця

-Главное, за ребенком смотреть и все, тогда все будет в порядке. С маленьким ребенком никуда не заплывать, на бережку по колено, это достаточная глубина для ребенка и для мамы, чтобы наблюдать за ребенком.

Якщо ж таки сталася біда, треба покликати на допомогу, та намагатися триматися на воді. Рятувальникам, щоб доплити на човні до постраждалого необхідно приблизно п"ятнадцять секунд і ще кілька секунд, щоб дістати його з води.  

Микола Школьник рятувальник

-Пока мы его затягиваем в лодку из легких уже вода выходит, то есть не надо тратить время, ложить человека на колено, это время только теряет, чтобы спасти человека дается не больше 10 минут, после 10 минут – это неживой будет, в основном кладем сзади на корму, ноги свисают, один качает, 30 качков на два вдоха, за минуту где-то 90 качков.

На березі ж на постраждалого очікує медсестра. В неї є все необхідне, аби надати першу медичну допомогу. І не лише тим, хто тонув. Адже зачасту на березі стає зле людям похилого віку, трапляються сонячні або теплові удари.

Вікторія Чиж медсестра

-Обращения гипертоников, есть же у нас отдыхающие разного возраста, или если потеря сознания, это может быть коллапс, естественно нужно измерить давление, чтоб понять, что происходит.

Рятувальники завжди на поготові, але люди й самі мають бути обережними та дотримуватися правил поводження у воді. Не бешкетувати, не пірнати в незнайомому місці та не запливати далеко, якщо не впевнені у власних силах.

Валерій Михайлов начальник комунальної установи "Спеціалізована водно-рятувальна служба Харкова"

-Будьте внимательны, не употребляйте спиртные напитки, потому что люди отходят и там у них запасы большие, естественно, если вы уже выпили, то лучше в воду не лезть.

Анастасія Полякова