Современные технологии в школах Харькова

22.11.2019 14:40   -
Автор:
– Ну а зараз використайте, будь ласка, свої телефони та QR-код – перейдіть, будь ласка, до тесту. Першу команду я прошу вийти до дошки. 
 
Наука про живу природу із застосуванням сучасних технологій. Ось так виглядає звичайний урок біології в 93 школі Новобаварського району. Сучасний клас буквально нашпигований всім необхідним обладнанням. Відомий всьому людству англійський натураліст, мандрівник та біолог Чарльз Дарвін міг би позаздрити харківським школярам. Кабінет візуально розділений на кілька частин. Одна з них немов лабораторія з різною сверхточною технікою, друга – це куточок живої природи. А ось родзинка тут знаходиться по центру. Це інтерактивна панель замість звичної всім шкільної дошки. Великий екран-комп'ютер, що має весь необхідний матеріал для вивчення тієї чи іншої теми з біології.
 
Світлана Малюта вчитель біології
 
Ми можемо досліджувати організми, які живуть в океани – подивилися, розглянули, їх будову, в якому середовищі. Також вона нам дозволяє розглянути внутрішні організми і саме різні органи у 3D форматі. Також у неї є така гарна функція, що є програма, що дозволяє виконати тестові завдання, перевірити їх та учні відразу розуміють, що було зроблено не так. Ну і взагалі вони полюбляють цю дошку і з нею працювати. 
 
Не менше цікаво працювати і самій, додає вчитель з 18 річним стажем Світлана Малюта. Педагог ділиться, такого раніше в її роки навчання не було. Але світ не стоїть на місці і сучасні технології – вже частина освітньої програми харківських школярів. 
 
Світлана Малюта вчитель біології
 
Мені набагато легше стало, чому?! Тому, що, по-перше, інтерес з'явився у дітей. І по-друге, ви же бачите, що дуже легко подати новий матеріал. 
 
Якщо цікаво – то цікаво, підтверджують шестикласники. Тим більше, якщо це практична частина і саме діти у ролі дослідників. Ось наприклад сьогодні вивчали мікроорганізми, ділиться шестикласниця Вероніка.
 
Вероніка шестикласниця
 
Мне очень интересно смотреть в микроскопы, узнавать что-то новое и заниматься увеличением в несколько раз. Мы микроскопами увеличиваем в 40 раз какую-то бактерию или ещё что-то. Сегодня мы увеличивали инфузорию-туфельку и она бегала по стеклу и это было очень интересно посмотреть на неё. 
 
Дар'я шестикласниця
 
Я, например, никогда не работала до этого с микроскопом. Я первый раз поработала и мне очень понравилось и захотела ещё и ещё. Т.е. увеличивать эти организмы и смотреть на них, что у них внутри там. 
 
Ярослав шестикласник
 
Тут  стало дуже класно навчатися. Тут є багато приладів, завдяки яким ми можемо дізнаватися про нові клітини, бактерії. Можемо відповідати на запитання он-лайн, проходити тести, збирати біо-мозаїки. 
 
Оснащення сучасним устаткуванням навчальних закладів міста – програма Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Цього року інтерактивні панелі з необхідним програмним забезпеченням для вивчення того чи іншого предмету отримали дев'ять харківських шкіл та один інтернат родинного типу.