Сотрудничество на границе

30.07.2012 17:26   -
Автор:

Олексій Шаповал нині працює на Луганській митниці. До цього був на пункті пропуску СмІльниця Львівської області на українсько-польському кордоні. Це єдиний поки що в Україні пункт, де митники та прикордонники обох держав спільно здіснюють контроль.

Олексій Шаповал, митник, Луганська область:

-Весь контроль осуществляется на польской стороне, вся инфраструктура принадлежит польской строне. Такие же права, законодательство Украины полностью действует в пункте пропуска.

Таким чином, перетинаючі кордон люди перевірку проходять лише один раз, а не двічі, тож витрачають менше часу. Подібний механізм хочуть запровадити і на українсько-росьйському кордоні. Взагалі ж пройти перевірку там набагато складніше, ніж на українській території.

Сергій Іванов ,начальник Харківської обласної митниці:

-В России- это остановка, когда подьезжает к паспортному контролю пограничников, пограничник по законодательству Российской Федерации имеет право досмотреть транспортное средство, потом он переезжает к зоне деятельности таможни, где проводится оформление транспортного средства. Плюс таможенник имеет право провести досмотр этого транспортного средства, опять двойной досмотр.

В Україні авто зупиняється лише раз, прикордонники перевіряють документи, митники проводять огляд, усі дії одночасні. Більше того, вже давно не діє ряд документів.

Сергій Іванов ,начальник Харківської обласної митниці:

-У них на сегоднешний день продолжают выписывать временный ввоз та транспортное средтво, которые зарегистрированы в других странах. У нас временный ввоз на транспортное средтво не выписывается, вписывается в эмиграционную карту номер транспортного средства, на котором пересекает гражданин границу, и на этом заканчивается.

Проект спільної українсько-російської перевірки планують реалізувати у пункті "Куйбишево-Дякове". Однак для цього потрібна обопільна згода держав на рівні усіх відповідних міністерств. Обидві країни наразі над цим працюють. Якщо механізм схвалять і він виправдає себе, його будуть запроваджувати і в інших автомобільних пунктах пропуску. Серед можливих- "Гоптівка-Нєхотєєвка" та "Плетенівка-Щебекіно".

Євгенія Кутнова, Ігор Луханін.Харьковские Известия.