Сьогодні Всесвітній день боротьби із цукровим діабетом

14.11.2012 18:03   -
Автор:

У маленької Лізи цукровий діабет виявили півроку тому. Мати дівчинки і досі згадує той день, коли дізналася про діагноз. Каже – спочатку найбільшою проблемою було не лише зробити дитині ін'єкцію, а виміряти рівень цукру в крові.

Ганна Кобзар мати хворої на цукровий діабет дитини

-Ну, около, минимум – это 6 замеров день, иногда, когда сложная ситуация, очень высокий сахар или низкий до 10-12 замеров в день.

Тепер маленька Ліза до уколів звикла, каже мати дівчинки. І додає, тепер головне, щоб інсулін завжди був. Та із цим препаратом труднощів не виникає. Для цього в Україні працює вже друга державна профільна програма. До того ж Харків останнім часом робить закупівлю інсуліну самостійно. А відтак, проблем із неякісним препаратом та його нестачею у місті немає. Немає й дефіциту пристроїв вимірювання цукру в крові. Двічі на рік у Першій столиці глюкометри, шприцручки та тест-смужки видають всім сім'ям, в яких є діти з діабетом. Сьогодні такі прилади для визначення цукру отримали ще сім дітей.

Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради

-Мы постоянно следим за этой ситуацией в последние годы, начиная з 2007 года, мы постоянно обеспечиваем детей, просим фирмы, для того чтобы стопроцентно дети наши были обеспечены средствами самоконтроля.

Та забезпечення інсуліном та апаратами для вимірювання цукру в крові – не найгостріша проблема, яка хвилює лікарів. Медики всього світу найбільше переймаються причиною виникнення цієї недуги. За смертністю діабет посідає третє місце після серцевих та ракових захворювань. Найстрашніше те, що ця хвороба передається спадково та вилікуватися від неї неможливо.

Загалом у Харкові на диспансерному обліку знаходиться більше сотні тисяч мешканців. Половина з них – хворі на цукровий діабет. Понад сім тисяч людей страждає інсулінозалежним цукровим діабетом. Серед них двісті сорок одна дитина.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.