Сьогодні в світі відзначають міжнародний день відмови від паління

15.11.2012 18:47   -
Автор:

Міжнародний день відмови від паління відзначається щорічно у третій четвер листопада. Основна мета цього дня – нагадати суспільству наскільки шкідливим та згубним є вплив куріння на організм людини. Окрім всім відомих сердцево-судинних та дихальних захворюваннь, за словами лікарів, існують й інші небезпечні наслідки цієї звички. Про які, мало хто знає.

Володимир Коростій психолог, психіатр, нарколог

-Ну есть некоторые факты, на которые мало обращают внимание. Например, радиоактивный стронций, он в табачном дыме содержится. Он накапливается в костях и период его полного выведения около тридцати лет.

При високому накопиченні стронцію в організмі відбувається ураження кісткового мозку. Також він викликає лейкемію, ураження печінки і мозку. Проте навіть проіформованість не завжди допомагає курцям відмовитися від небезпечної звички. Тоді, кажуть лікарі, на допомогу можуть прийти різноманітні никотинові пластирі або жувальні гумки. І певні психо-гігієнічні рекомандації.  

Володимир Коростій психолог, психіатр, нарколог

-Выбросить сигареты, выбросить пепельницы, зажигалки, не ходить туда где курят и так далее. И вот этого набора советов в общем-то достаточно, чтобы не страдать первое время после прекращения курения.

За словами лікарів, кидати палити треба одразу. Поступова відмова від сигарет може не спрацювати. Адже де дві-три цигарки там і пачка. А ось деякі харків"ян і взагалі вважають, щоб не кидати, не треба починати палити і називають це безглуздим заняттям.

Владислав Ратій харків`янин

-Оно вредит здоровью, а никакого толку нет. Смысла просто нет.

Андрій Вахтіонов

-Спортом надо заниматься, а не курить.

А тим хто вже потрапив під вплив никотинової залежності, спеціалісти радять, не просто боротися з бажанням курити, а переключати свою увагу та діяльність на щось інше. Це може бути все що завгодно. Фізична активність, подорожі, робота аба читання книжок. Тобто все, що приносить користь та задоволення.

Ігор Бескровний, Євген Карпенко Харьковские Известия.